Šta struka zamera predsedniku: Vučić komentariše presude, ocenjuje pravosuđe…

Vesti 13. jan 201917:02 > 17:09
Tanjug/Dragan Kujundžić

Iz Predsedništva stižu najave o povećanju kazni za kriminalce, ali se na Andrićevom vencu često komentarišu i odluke suda, iznose ocene o radu pravosuđa i kvalifikuju pojedini slučajevi, što je još jedna od stvari koju struka zamera Aleksandru Vučiću.

Kada novinari komentarišu odluke suda, predsednik Srbije reaguje ovako.

„Ja primećujem da vi niste tužilac, a sebi ste dali za pravo da budete i sudija i tužilac i da unapred znate da kvalifikujete određeno krivično delo. Kao pravniku meni to uvek zapara uši. Ja sebi nikada to ne bih dao za pravo“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 26. decembra 2018.

Međutim, kada se novinar ponovo našao kao meta napada, tako što su mu, posle paljenja kuće, provalili u iznajmljeni stan, pre kraja zvanične istrage ponovo se oglasio predsednik

„Nije to bilo pripremano za fizički napad, već za pljačku, obijanje“.

Da bi, nepunih 30 sekundi kasnije, izgovorio i ovo.

„To kako će sud da tumači to je njihova stvar, ali nemojte vi da budete ti da pričate kao što ovi pričaju, jaoj pokušao da ubije Borka Stefanovića. Pa stani bre, ljudi, jeste li vi tužioci, sudije, šta ste vi svi“, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić ne beži od toga da političke protivnike i kritičare svoje vlasti proglasi lopovima, tajkunima, kriminalcima. Optuživanje i presuđivanje nisu postali samo deo njegove političke borbe, već i javnog nastupa uopšte. O tome govori izjava data nakon ubistva Jelene Marjanović.

„Takvi monstrumi zaslužuju najstrašniju kaznu. Ne razumem kako neki mogu da pružaju simpatije nekome, ko je majci svoga deteta probio lobanju na nekoliko mesta“, izjavio je 16. septembra 2017.

Ipak, možda najdrastični primer predstavlja i jedna od najpoznatijiih izjava, o čoveku koji nikada ni za šta nije osuđen.

„Ja kažem, udarite na Kosmajca“.

Uspostavljanje pravne države je jedan od osnovnih uslova koje bi Srbija trebalo da ispuni na putu ka EU, pa je u okviru poglavlja 23 Vlada Srbije, koju je tada predvodio Vučić, u januaru 2016. usvojila kodeks o ponašanju ministara. 

N1

„Član Vlade ne sme u javnim izjavama i nastupima u javnosti označiti učiniocem krivičnog dela lice protiv koga je pokrenut krivični postupak ili u odnosu na koje su preduzete radnje koje prethode krivičnom postupku (npr. hapšenje, saslušanje uhapšenog, zadržavanje osumnjičenog), pre pravnosnažne odluke suda kojom se utvrđuje odgovornost tog lica. Član Vlade dužan je da poštuje pretpostavku nevinosti i u slučaju da tu pretpostavku ne poštuje jedan ili više medija“, stoji u Kodeksu o ponašanju članova vlade.

Međutim, nije samo kršenje pretpostavke nevinosti ono čemu pribegava Aleksandar Vučić, smatra nekadašnji sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević. Ivoševiću je sporan angažman predsednika u pregovorima s Prištinom, jer je to posao premijera. Sporno je što je ministar Nebojša Stefanović ponudio ostavku predsedniku države, a ne predsedniku vlade. I ne samo to, kaže Ivošević.

„On je po funkciji predsednik države, ali se on ponasa i kao predsednik Vlade i kao predsednik partije. Ja mislim da je to sukob interesa, kad je reč predsednik partije i predsednik države, jer onaj ko je na javnoj funkciji ne bi mogao da obavlja poslove koji su u interesu nekih privatnih lica, a privatno pravno lice je i njegova partija“, smatra nekadašnji sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević.

Bivši sudija vrhovnog suda upozorava.

„To je nešto što je veoma blisko apsolutizmu. Jer on ima ambiciju da vrši sve tri vlasti u ovoj zemlji, i zakonodavnu i izvršnu i sudsku“, kaže Ivošević.

Zoran Ivošević dodaje da čudi ponašanje Aleksandra Vučića, s obzirom na to da je, kako je i sam više puta ponosno isticao, završio Pravni fakultet. Međutim, Ivošević kaže da se Vučić pravom nikada nije bavio i da je on pre svega političar, sa završenim osnovim studijama na Pravnom fakultetu.