Prva grupa komandanata OVK još nije u Hagu, hoće li i Tači i Haradinaj pred sud

Reuters/Hazir Reka

Kako saznaje N1, bivši komandanti OVK koji će biti saslušani u Specijalnom sudu za zločine OVK još nisu otputovali u Hag. Sami Luštaku večeras putuje u Nemačku, a potom u nedelju u Hag, dok će put Haga, takođe u nedelju, Rustem Mustafa.

Tri manja civilna aviona poletela su sinoć sa vojnog dela prištinskog aerodroma – to je vest koju prenose svi beogradski mediji, pozivajući se na izvore sa Kosova i navode da su se u avionima nalazili bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, koji bi trebalo da budu saslušani u Specijalnom sudu za ratne zločine OVK.

Iako je iz Skupštine Kosova stiglo uveravanje da će pred sud biti pozvani svi koji se pominju u izveštaju Dika Martija, iz Haga nema odgovora na pitanje da li će poziv za saslušanje dobiti i predsednik Kosova, Hašim Tači.

Sedmoro bivših pripadnika OVK bili su putnici u tri civilna aviona koja su iz Prištine sinoć poletela za Hag – tu infomaciju koju prenose mediji u Srbiji, nije niti potvrdila niti demantovala Kosovska policijska služba. Iako javnost i dalje ne zna zvanično o kojim osobama je reč, zna se da će prva grupa pred Specijalnim sudom dati izjave 14. januara. Prebacivanje na relaciji Priština – Hag, prema pisanjima beogradske štampe, obavljeno je pod nadzorom istražitelja i službi bezbednosti iz Haškog tribunala.

POVEZANE VESTI:

Potpredsednik Skupštine Kosova izjavio da će se svi iz izveštaja Dika Martija, a za koje postoje dokazi, biti izvedeni pred sud. Ipak, portparol Specijlnog suda za zločine OVK, Kris Benet, na pitanje Insajdera da li će poziv za saslušanje biti poslat i na adresu Hašima Tačija, koji se u izveštaju navodi kao vođa kriminalne mreže, bez odgovora. 

„Ne možemo da govorimo o statusu istrage i o operativnim pitanjima. Specijalno tužilaštvo za zločine OVK ima mandat da intervjuiše osumnjičene, žrtve i svedoke. To smo radili i prošle godine“, rekao je portparol Specijlnog suda za zločine OVK Kris Benet.

„Ledeni breg počeo je da se topi“ – tim rečima generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović za N1 opisuje aktuelnu situaciju. Njegova očekivanja su rasvetljavanje zločina, ali i da sud osudi ne samo bivše pripadnike te grupe koji su pozvani u Hag, nego i više funkcionere. Pitanje je: može li se to očekivati?

„Želim da verujem da će ovog puta biti drugačije, jer sve što je do sada rađeno, optužnice protiv Haradinaja i jedne grupe ljudi, da je u Haškom tribunalu doživelo fijasko – i po vođenju istrage i po sudbinu onih koji su dali izjave i bili spremni da svedoče a tragično su završili, veliki broj njih je ubijen, i po pitanju onoga – da daju odgovor o zločinima nad Srbima“, kaže generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović.

„Svakako u ovom trenutku niko ne može da zna jesu li pozvani kao svedoci ili osumnjičeni. Ja sam sigurna jedino da nisu pozvani kao žrtve. Interesantno je da Dik Marti kao vođu, ili kako on navodi, „bosa“, spominje sadašnjeg predsednika Kosova Hašima Tačija. Ja ne znam da li će Tači biti pozvan u Hag, ali s obzirom na njegovu političku težinu, sumnjam da će biti saslušan kao osumnjičeni“, smatra novinarka lista Danas Jelena Diković.

Prištinski mediji prenose i da će troškovi osoba koje je pozvao Specijalni sud u Hagu biti pokriveni iz dva različita budžeta: prvi izvor biće Kancelarija specijalnog tužioca, koja će pokriti troškove onih koji su pozvani kao osumnjičeni. Troškove suđenja protiv bivših pripadnika OVK, protiv kojih budu podignute optužnice, snosiće Priština. List Zeri podseća da je kosovska vlada u budžetu za 2017. izdvojila fond od 1,5 miliona evra za pravnu i finansijsku pomoć potencijalno optuženim pripadnicima OVK u Hagu.

Rekacije iz Prištine prenosi reporterka N1 Zana Cimili: