Oko 40 radnika JKP u Smederevskoj Palanci bez posla, plate i staža

Vesti 10. jan 201916:25 > 16:40
N1

Skoro 40 radnika sada već bivšeg komunalnog preduzeća u Smederevskoj Palanci pokušava mesecima da dođe do svojih plata. Danas su uspeli da razgovaraju sa predsednikom opštine, ali su dobili obećanje samo da će im biti isplaćena jednokratna pomoć.

U oktobru 2018. godine oko 40 radnika Javnog komunalnog preduzeća Pijaca Zelenilo i Čistoća u Smederevskoj Palanci ostalo je bez posla. Ostali su i bez 18 plata i bez uplaćenog staža.

Naime, delatnost koje je obavljalo njihovo preduzeće, preuzelo je drugo „Opštinska groblja“, preuzelo je i imovinu ugašenog preduzeća, ali ne i radnike i obavezu da im isplati zarade.

Od tada im opština daje obećanja, međutim nijedno nije ispunjeno.

„Obećano nam je bilo na našoj skupštini da nijedan radnik neće biti otpušten bez nadoknade koja mu pripada, znači to su mahom nadoknade u vidu zarada“, priča radnik Radenko Stevanović.

Nakon toga tri meseca muka. Sve do danas. Nezadovoljni radnici nenajavljeni su se pojavili pre sednice Skupštine i iznenadili predsednika opštine.

„Pa dobro hoćemo unutra da sednemo, hajde…“, rekao im je Nikola Vučen.

Na novom sastanku obećana im je sigurna jednokratna pomoć, ali ne i sigurna isplata zaostalih zarada.

„Prvi će imati prioritet kada bude neko novo zapošljavanje, znači ako bude, nadam se i siguran sam u to da će se otvoriti i nove fabrike i nova radna mesta, iskompenzovati time što će oni imati prioritet u zapošljavanju“, istakao je Vučen.  

Radnici se žale i na to što su neki zaposleni uspeli da naplate svoja potraživanja pre što je preduzeće likvidirano. Kako kažu, do novca su došli oni bliski vlasti. To, pak negiraju i predsednik opštine i pravobranilac.

„Znači ko se prvi prijavio, taj je prvi sa liste išao u naplaćivanje“, tvrdi Vučen.

„Nit’ je pravilo bilo da je isplaćivan neko blizak vlasti niti je neko imao priviliegiju“, naglašava pravobranilac Zoran Stojkovac.

Radnici ni nakon sastanka nisu zadovoljniji. Iako su zahvalni predsedniku opštine što ih je primio ističu da zaostala dugovanja moraju da budu isplaćeno. U spurotnom, kažu, spremni su i na štrajk glađu.

„Ne tražimo mi ništa što nije naše. Tražimo samo ono što je naše, što smo zaradili i ništa više“, kaže radnik Stevanović.

„Šta meni znači 20 hiljada kad mi duguju 600 hiljada, evidentno je da nema nikakvog rešenja“, priča radnica Irena Pavličević.

S obzirom na to da rešenja nema mesecima, a da im je predsednik opštine danas obećao da će raditi na njihovom slučaju, pitali smo ga šta će uraditi u naredne dve nedelje.

„Znači ono što smo im obećali danas, mi ćemo ispuniti, kao što ispunjavamo sve ono što obećavamo nekome, tako da za dve nedelje će svi oni primiti jednokratnu pomoć, a za dalje ćemo videti kako možemo da im pomognemo“, zaključio je Vučen.