Popa: Zapadni Balkan među prioritetima rumunskog predsedavanja Unijom

Vesti 09. jan 201916:13 > 16:17
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Region Zapadnog Balkana će ostati među glavnim prioritetima rumunskog predsedavanja Savetom Evropske unije, najavila je ambasadorka Rumunije Oana Kristina Popa i izrazila uverenje da 2025. ostaje dostižan cilj za članstvo, ako kandidati koji su odmakli u tom procesu ostanu posvećeni primeni reformi.

Popa smatra da bi na 2025. kao indikativan termin koji je EU postavila u svojoj Strategiji proširenja trebalo gledati kao na moćan podsticaj za ubrzavanje reformi.

Ohrabrujemo Srbiju da iskoristi ovu priliku kako bi održala svoje reformske napore na visokom nivou, istakla je Popa u intervjuu za European Western Balkans.

Ona je predočila da će šestomesečno predsedavanje Rumunije Savetom EU biti održano pod motom – „Kohezija, zajednička evropska vrednost“.

POVEZANE VESTI

Oslanjajući se na rezultate postignute tokom bugarskog i austrijskog predsedavanja, nastavićemo da podržavamo evropsku perspektivu svih država regiona na osnovu njihovih posebnih zasluga i pridržavanja specifičnih kriterijuma u okviru procesa pristupanja, obećala je Popa.

Upitana šta je za Rumuniju najpoželjniji ishod procesa normalizacije odnosa Srbije i Kosova, Popa je odgovorila da Rumunija podržava održiv i sveobuhvatan sporazum koji bi prihvatile obe strane i podržala međunarodna zajednica.

Sigurna sam da sve uključene strane shvataju značaj napretka i pomirenja prilikom normalizacije odnosa Beograda i Prištine u okviru dijaloga koji Brisel održava kako bi se očuvala regionalna stabilnost i bolja budućnost za sve ljude u regionu, rekla je Popa.

Ona je konstatovala da je stav Rumunije u slučaju Kosova od početka bio principijelan i zasnovan na međunarodnom pravu, kao i da se neće menjati.

Kao članica Evropske unije, Rumunija ostaje posvećena konsolidaciji stabilnosti i prosperitetu širom regiona kroz instrumente i politike EU, poručila je Popa.

Ona je ocenila i da je rumunsko članstvo u EU uspešna priča.

Za Rumuniju, proteklih 11 godina članstva predstavljaju period jačanja demokratije, društvenog razvoja, modernizacije i ekonomskog rasta, kao i vidljivih poboljšanja životnog standarda stanovništva, zaključila je Popa.