Đurić: Albanci ne žele dijalog i postizanje kompromisa

Vesti 08. jan 201910:55 > 10:58
Tanjug/Dimitrije Goll

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je Srbiji stalo do postizanja kompromisa sa Prištinom, ali da je sasvim sigurno da Albanci ne žele dijalog i postizanje kompromisa.

„Idu putem konflikta i nametanja rešenja. Mislim da se na takav način ne može doći do mira, i moglo bi se doći do toga da u budućnosti plate visoku cenu takve nespremnosti da postignu kompromis. Srbiji je, nasuprot tome, stalo da postigne kompromis“, kazao je Đurić za televiziju Pink.

Đurić je rekao da je u 2019. godini planirano da se pomogne svakoj srpskoj sredini na Kosovu kako bi se stvorila materijalna osnova da ljudi ostanu u svojim domovima.

„Država Srbija će nastaviti da se bori da očuva svoj narod na Kosovu, kao i svoje legitimne interese. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada su u to uložili ogromnu energiju i trud i nastavićemo to da činimo i dalje. Nijedna prethodna vlada nije uložila više u srpske svetinje i hramove na Kosovu“, rekao je Đurić za televiziju Pink.

On je kazao da je Božić za većinu Srba na Kosovu prošao mirno i veselo.

„Plan predsednika Vučića i Vlade Srbije jeste da se pomogne svakoj srpskoj sredini na Kosovu i taj plan će biti realizovan u 2019. godini, bez obzira na sve teškoće“, rekao je Đurić.

On je kazao da će Kosovska Mitrovica dobiti najsavremeniji Klinički centar, Gračanica novu bolnicu, Trepča novi pogon i novu fabriku akumulatora.

Upitan da li će uskoro biti rešeno ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, Đurić je rekao da je veoma zabrinut, kao i da nije video nikakav ozbiljan rad prištinskih institucija po tom pitanju.

„Vidimo i delovanje pojedinih političkih krugova u Srbiji gde kao lešinari na tragediji jedne porodice žele da ojade sopstvenu zemlju. Naročito me nervira kada vidim kako maltretiraju po medijima Milenu Ivanović, samo zato što im se ne ne sviđaju njeni politički stavovi“, kazao je Đurić i dodao da Srbija po tom pitanju čini sve što može.