Sejdinović: Medijsku stvarnost ne kreira Vlada već stranački centri moći i BIA

Vesti 05. jan 201918:39 > 18:42
N1

Medijska koalicija odlučila je da suspenduje dijalog sa predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Srbije za saradnju sa medijima, zbog toga što nijedan od konkretnih i oročenih zahteva novinarskih i medijskih udruženja nije ispunjen, a istovremeno se, kako kažu, situacija na medijskoj sceni, iz dana u dan pogoršava.

Da predstavnici vlasti prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare, medije, novinarska i medijska udruženja, ugrožavaju njihovu bezbednost i proglašavaju ih za neprijatelje društva, „strane agente“ i „izdajnike“ – to su samo neki od zahteva koje je medijska koalicija uputila predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Ni jedan od zahteva nije ispunjen, podseća predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović. Medijska koalicija je stoga napustila dijalog.

“Pa sam dijalog od početka je bio vrlo problematičan, bilo je očigledno da predstavnici vlasti nemaju želje da reše te probleme koje smo naveli, a čak i da su imali želje pitanje je imaju li snage reše te probleme, jer se očigledno medijska stvarnost ne kreira ni u Vladi Srbije, ni u nadležnom ministarstvu, pa čak verovatno ni u kabinetu predsednika kako se to obično misli, nego u nekim neformalnim centrima moći, stranačkim centrima, pa možda čak i Bezbednosno-informativnoj agenciji. To kažem bez preterivanja”, navodi Sejdinović.

Premijerku Anu Brnabić ta odluka medijskih udruženja, kako kaže, čudi i dodaje da ona ostaje otvorena za dijalog.

Brnabić kaže i da se sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja videla na sastanku 27. decembra kada joj je uručen nacrt Medijske strategije.

N1

„Tada smo, kao i uvek do sada, otvoreno razgovarali o svim temama i jasno mi je rečeno da rešavanje otvorenih pitanja u okviru Koordinacionog tela za saradnju sa medijima ide sporo i da postoji nezadovoljstvo, ali nije najavljena mogućnost suspenzije dijaloga i napuštanja ovog formata od strane određenih medijskih i novinarskih organizacija“, ističe premijerka.

Upravo napuštanje dijaloga je najavljeno, kažu iz medijskih udruženja i podsećaju da su to najavili još u oktobru, kada su dostavili spisak zahteva i uslov da ukoliko se oni ne ispune do kraja godine da će to značiti prekid razgovora.

O lošem stanju u srpskim medijima oglasila se i nevladina organizacija Reporteri bez granica koja je pozvala je srpske vlasti da zaštite novinare koji su meta nasilja.