Brnabić: Mislim da su Beograd i Priština sve dalje od postizanja kompromisa

Vesti 04. jan 201908:45 > 09:59
Tanjug/Dragan Kujundžić

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da ne vidi nikakvu naznaku postizanja kompromisa sa Prištinom, ali da mora biti postignut ukoliko Srbija želi u Evropsku uniju.

Ona je za televiziju Pink kazala da misli da su Beograd i Priština sve dalje od postizanja kompromisa pre svega zbog taksi od 100 odsto uvedenih na robu iz Srbije, zbog formiranja Vojske Kosova i najave brisanja granica između Kosova i Albanije.

„Ja mislim da se mi od kompromisa udaljavamo“, kazala je Ana Brnabić.

Dodala je i da zamrznut konflikt sa Prištinom znači da Srbija ne može postati članica EU, ističući da se kosovsko pitanje mora rešiti, a da je rešenje u postizanju kompromisa koji će garantovati mir, stabilnost i bolji život za Srbe na Kosovu.

Navodeći da je Srbija u odličnoj poziciji, jer je njen glavni pregovarač predsednik države Aleksandar Vučić sa kojim se veoma teško pregovara, ona je kazala da će Vlada Srbije pomoći koliko god može.

Istakla je da Srbi na Kosovu moraju biti potupno bezbedni.

„Ja lično verujem da zamrznut konflikt nije rešenje i da mi moramo uraditi sve što možemo da dođemo do rešenja koje je kompromis i koje će garantovati mir, bezbednost i bolji život za Srbe na Kosovu i Metohiji i opstanak naše crkve“, rekla je Ana Brnabić.

„Kosovo i Metohija je autonomna pokrajina u Srbiji i hajde da pričamo“, poručila je premijerka.

„U Srbiji postoji sloboda medija, ponosim se time“

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da smatra da u Srbiji postoji sloboda medija i da se time ponosi.

„Mislim da je Srbija sve osim diktature. Za to mogu da kažem nebrojeno primera. Mislim da je sramota tvrditi da u Srbiji vlada diktatura zato što ti ljudi koji kažu da je u Srbiji diktatura, ili ne znaju šta je diktatura ili se igraju tom rečju“, rekla je Ana Brnabić za televiziju Pink. 

Ona je kazala da ne misli da je odlična situacija u medijima, već da smatra da mora mnogo, mnogo da se radi da bi bila odlična, ali je mnogo bolja danas nego 2003. ili 2005. ili 2009. ili 2011. godine. 

„Ja mislim da je danas mnogo bolja situacija nego 2011. godine ili u vreme kada su na intervju šutirali novinare ili kada je tadašnji premijer 2003. godine na pres konferenciji novinare nazivao marginalnim pojavama. Ja mislim da je danas mnogo bolja situacija“, rekla je Brnabić. 

Podsetila je da je na novogodišnjem prijemu u Vladi Srbije od karikaturiste Marka Somborca dobila majicu sa likom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kalendar Predraga Koraksića „Zlatno doba“ i upitala da li neko misli da u jednoj dikataturi to tako može.

„Da li mislite da postoji takva sloboda i dijaloga i da vi osećate slobodu da dodjete u Vladu Srbije i šalite se na račun predsednika na jedan prilično nezanimljiv i neukusan način“, kazala je premijerka Ana Brnabić i dodala da bi bilo „ok, ljudski i fer“ da su se šalili na njen račun. 

„Ne znam da li će biti izbora, Vlada uvek spremna za njih“

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora, ali da je Vlada uvek spremna za njih.

„Nije na meni odluka“, kazala je ona za televiziju Pink i dodala da zna čime će izaći pred građane i da je uvek spremna za podnošenje izveštaja o rezultatatima rada Vlade, pa da onda građani odluče.

Za nju je, kako kaže, neverovatno što je glumac Sergej Trifunović na protestu „Stop krvavim košuljama“ kazao da imaju 1.000 zahteva i da je prvi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ode, ali da, kada im Vučić kaže da se ide na izbore, oni mu odgovore da to niko nije tražio.

„Kad Vučić kaže – idemo na izbore, oni kažu čekaj, niko nije tražio izbore“, rekla je Ana Brnabić i dodala da su protesti u svakom demokratskom društvu i državi, kakva je Srbija, u redu, ali da oni koji protestuju moraju imati legitimne zahteve.

Ona je rekla da je do sada izbrojala najmanje 12 zahteva učesnika subotnjih protesta „Stop krvavim košuljama“, da svake subote ima novi zahtev jer „svako ko se popne na binu ima svoj zahtev“.

„Svako ko se popne na binu ima svoj zahtev. Od mini hidroelektrane Rakita za koju dozvolu izdaje lokalna samouprava (Babušnica). Vi tražite od premijera da se bavi mini hidroelektranom, ali, dobro, i to ćemo svakako pogledati… Do sada najnovijeg zahteva za smenu potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, oslobadjanja prostora za opoziciju na RTS, rešavanja ubistva Olivera Ivanovića, koji je par ekselans provokacija, jer je Beograd tražio učešće u toj istrazi i da pruži pomoć u njoj, na šta Priština nije pristala“, rekla je ona.

Dodala je da svakako treba čuti narod, naročito one koji protestuju.