Analitičari: Motiv da Vučić od 2019. napravi izbornu godinu – Kosovo

Vesti 03. jan 201917:59 > 18:05
Tanjug/Dimitrije Goll

Posle predsednikovog novogodišnjeg intervjua za portal Espreso, u kome nije isključio mogućnost paralmentarnih izbora 2019, analitičari kao razloge mogućeg prevremenog izlaska na birališta navode kupovinu vremena zbog Kosova, jačanje legitimiteta i umanjenje štete zbog protesta.

Da li je vreme za nove prevremene izbore?

„Ne bih isključio tu mogućnost, ali mi već od marta, aprila ulazimo u izbornu godinu tako da to nije ništa vanredno. Na izbore možemo da idemo“, rekao je Vučić u intervjuu za Espreso.    

Poslanik Đorđe Vukadinović izjavio je u Novom danu da „miriše na izbore, mada bi to bili vanredni izbori“.

„Ta priča kako mi ulazimo u izbornu godinu, mi u izbornu godinu ulazimo januara 2020“, ističe Vukadinović. 

Šta je motiv da predsednik i od 2019. napravi izbornu godinu? Kosovo – nema dilemu Boban Stojanović sa Fakulteta političkih nauka.   

„Prvo, izbori su razlog da se ta priča prolongira, a sa druge strane bilo bi nezgodno za Vučića da nešto potpiše sa Kosovom, a da onda 2020. ide na redovne izbore“, smatra Stojanović.

N1

Da li bi na vanrednim izborima vlast mogla da bude jedini izbor? Pojedini opozicionari uvereni su da je u ovakvim izbornim uslovima bojkot jedina opcija. 

„Opozicija ne treba da prihvati izbore pod okolnostima u kojima Vučić drži punu kontrolu nad izbornim procesima i medijima. Ključni cilj protesta mora da bude stvaranje uslova za poštene izbore“, smatra predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić.   

„Svako ko u ovakvim okolnosti pristane da ide na izbore potpuno je jasno da će on biti trojanac. Izbora, pogotovo ovakvih preveremenih neće biti, odnosno neće biti opozicije na tim izborima, pa će trčati sami sa svim posledicama i spoljnim. Znači, ne da neće biti ojačanog legitimiteta, već će on biti smanjen“, smatra Vukadinović. 

Dok opozicija razmišlja o bojkotu, naprednjaci su već razmatrali koga će na vrh liste.   

„Ljudi bi hteli da još jedanput ja vodim listu Srpske napredne stranke (SNS), dok dođe neko vreme da neko drugi vodi listu. Čini im se da bi im u ovom trenutku to moglo doneti ubedljivi rezultat“, rekao je Vučić za Espreso. 

Pa je predsednik voljan da naprednjake još jednom posluša, iako je uoči beogradskih izbora poruka bila drugačija.

„Moguće je da je ovo poslednji put da izlazite ukoliko vam je potrebno i moje ime da stavite na listu nemam problem s tim. Posle toga to teško da će ići tako“, rekao je Vučić 25. septembra 2017. 

Teško da će naprednjaci na bilo koje izbore bez Vučića, smatra Boban Stojanović.    

„SNS jednako je Aleksandar Vučić i jednako je ta neka vrsta sistema koji je on stvorio. Izlazak samo SNS-a bez pojavljivanja Vučića i njegovog imena na listi bi potpuno promenilo izborne okolnosti i mislim da ne postoji opcija da se to desi“, ocenjuje Stojanović.  

Kako opcije kada su vanredni izbori u pitanju, vide mediji bliski vlasti. Večernje novosti tvrde da je Vučić blizu odluke, tabloid Alo da zna i datum izbora.