U Srbiji 113 partija, dve preregistrovane prošle godine, jedna nova

Vesti 03. jan 201910:54 > 10:58
FoNet/Aleksandar Levajković

U registar političkih stranaka Srbije upisano je 113 partija, od kojih je u 2018. jedina novoupisana Vlaška stranka Most, dok su dve stranke preregistrovane.

Da bi stranka bila upisana u registar potrebno je, između ostalog, prikupiti 10.000 potpisa građana, ali dve partije – Srpski patriotski savez i Stranka moderne Srbije koje su se 2018. godine pojavila na političkoj sceni umesto registracije odlučile su se za preregistraciju, odnosno preuzimanje nekih već postojećih partija, kojima su promenile ime.

Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića nastao je preregistracijom već postojeće partije Pokreta ujedinjenih lokalnih samouprava (PULS), koja je osnovana u Kraljevu 2010. godine.

Socijaldemokratski savez osnovan 2011. godine preregistrovan je u Stranku moderne Srbije, ali rukovodstvo nije promenjeno u potpunosti. Na čelu je i dalje Nebojša Leković, bivši funkcioner Nove demokratije Dušana Mihajlovića, a pridružili su mu se bivši poslanici Dosta je bilo i Pokreta centra Tatjana Macura i Aleksandar Stevanović, koji u Stranci moderne Srbije čine trojno predsedništvo.

Na sličan način i Narodna partija Vuka Jeremića je registrovana 2017. godine. Nastala je preregistracijom Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića, koji je ostao u novoj stranci gde obavlja funkciju prvog potpredsednika stranke.

U registru političkih partija nalaze se i dalje nekada parlamentarne stranke, koje već duže vreme nisu aktivne, a među kojima su i Demohrišćanska stranka Srbije na čijem je čelu bio Vladan Batić, a sada njegova ćerka Olgica Batić.

U registru su i Ujedinjeni regioni Srbije, čiji je zastupnik i dalje Mlađan Dinkić.