Funkcioneri se razleteli po porodilištima, a majke i dalje čekaju veće naknade

Vesti 01. jan 201917:41 > 17:48
Podeli:
Izvor: Tanjug/Tanja Valič

U Beogradu je tokom noći rođeno 14 beba i njihovim porodicama, prema rečima gradonačelnika Beograda, biće uručeno po 300 hiljada dinara.

Prva beba rođena ove godine u Beogradu je devojčica i zove se Iskra. Tradicionalni novogodišnji obilasci porodilišta, kada političari uz kamere i bliceve fotoaparata obilaze prvorođene bebe, krenuli su upravo od nje. Kako se beba zove, koliko je teška, kako je prošao porođaj – uobičajena su pitanja u tim situacijama.

Porodilje, međutim, nije pitao koliko će im iznositi naknada nakon što iz bolnice izađu. Povećanje davanja je obećano, pa palo u vodu.

POVEZANE VESTI:

Kada je Iskra otvorila oči, videla je najpre lekare, zatim majku, pa – predsednika države.

„Srce… Pa ti ni ne plačeš? Ništa…srce medeno. Kažu, kad je devojčica, to znači mir, sigurnost i stabilnost za celu zemlju“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon predsednika, po porodilištima su se razleteli i drugi državni funkcioneri. Gradonačelnik Beograda i ministarka zadužena za demografiju poranili su prvog januara i posetili svih šest pororodilišta u glavnom gradu.

„Vidi me, joj što sam slatka, Nikolinica mala beba. Tako, brate, plači malo, ove druge su sve spavale koje smo do sada videli. Slatka je. Mi smo neki mali poklončić doneli za sve prvorođene bebe, za deset njih. Evo izvolite, stavićemo dole u krevetac. Poslao je Deda Mraz“, poručila je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Deda Mraz, međutim, na sankama nema i paketić koji bi ispunio obećanje koje je ministarka dala porodiljama. Najavila je povećanje naknada za porodiljsko bolovanje, da bi pre tri nedelje usvojen budžet koji ne predviđa više novca za tu namenu. Marina je u deveti mesec tako ušla s jednim obećanjem, a porodila se, kaže, prevarena.

Izvor : N1

„Svi se mi nadamo tome što nam kažu, i onda se to promeni u roku od par meseci, kao da se ništa nije reklo. Normalno da se sve jedna buduća majka, kao mi sad ovde oseća prevarenom. Smatramo da su nam nešto obećali, da će od toga nešto da bude. Od toga kad ne bude ništa, naravno da nam nije svejedno“, navodi porodilja Marina Gojković.

Nije baš ništa, poručuje ministarka. Pomaka ima, ali predviđena sredstva su zasad – realnost.

„Kompletan zakon ima zaista suštinske promene, jer je obuhvat žena koje imaju finansijsku podršku neuporedivo veći“, kaže Đukić Dejanović.

N1: U budžetu novca nema. Nije predviđeno.

Đukić Dejanović: Upravo je u timu koji je predlagao ove izmene bio i predstavnik ministarstva finansija. Mi u ovom momentu ne možemo reći koliko je to para, ali postoje planirana sredstva. Budžet uvek ima i određenu rezervu za ove namene.

Kolika iznosi rezerva, da li će biti aktivirana, i da li će rešiti problem naknada za porodilje koje ponekad iznose i svega par stotina dinara mesečno? Ministarka loptu prebacuje na drugi resor.

„O tome će se izjasniti ministar Siniša Mali“, kaže ona.

Upravo to plaši aktivistkinje inicijative „Mame su zakon“. Po njima, suštinska promena državne politike prema porodiljama bila bi da minimalni iznos naknade bude u visini najniže propisane zarade u Srbiji. Ta izmena državu bi koštala oko dvadeset milijardi dinara i zato – nisu optimistične.

„Ja bih volela da jesam, ali nisam, zato što sam upravu u skupštinskoj raspravi koja je završena u decembru pokušala da isprovociram ministra finansija da mi odgovori na to pitanje. Ako neko treba da zna da li ima prostora u budžetu, to je ministar finansija. On je, nažalost, prećutao sva naša pitanja i nije ponudio nikakav odgovor. Znam da bi trebalo uraditi jedan rebalans budžeta – to je krupan i veliki korak i zato me plaši da majke početkom ove godine neće dobiti zadovoljavajuće odgovore“, kaže Tatjana Macura iz inicijative „Mame su zakon“.

Najranjivije među mamama su one najsiromašnije – koje su nezaposlene ili su radile na crno. Sve one koje nemaju povezanih 18 meseci upisanog staža pre trudnoće, za sistem su praktično nevidljive.