Prištinski mediji: U Specijalno tužilaštvo pozvan i bivši glavni komandant OVK

Vesti 27. dec. 201818:24 > 19:45
Podeli:
Izvor: N1

Bivši glavni komandant Oslobodilačke vojske Kosova, Suljejman Seljimi je pozvan da se u drugoj nedelji januara pojavi i da izjavu pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu, piše portal gazetaexpress. Advokat Seljimija negirao je da je njegov klijent dobio poziv.

Seljimi je na trenutno na odsluženju kazne zatvora zbog krivičnog dela ratnih zločina u slučaju Drenica.

Ni advokat, ni Seljimi niti Specijalno tužilaštvo nije dalo informaciju o datumu njegovog ispitivanja.

Seljimija, koji je bio i komandant Kosovskih zaštitnih snaga, a kasnije i komandant Bezbednosnih snaga Kosova i ambasador u Albaniji je Vrhovni sud Kosova u septembru osudio na jedinstvenu kaznu od sedam godina za krivična dela u predmetima Drenica 1 i Drenica 2.

Od visokih komandanata OVK Specijalno tužilaštvo je pozvalo i komandante operativne zone OVK Drenica, Sami Ljuštakua i Operativne zone Lap, Ruste Mustafu Remija. 

Pred Specijalnim tužilaštvo je ispitivan i predsednik Vojnog suda OVK, Sokolj Dobruna. 

Takođe je do sada pozive za ispitivanje pred tužiocima dobilo i pet drugih visokih oficira OVK, nižeg ranga od trojice komandanata.

Advokat: Suljejman Seljimi nije dobio poziv od Specijalnog tužilaštva

Advokat bivšeg glavnog komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Suljejmana Seljimija, Tom Gaši je izjavio da njegov klijent nije dobio poziv od Specijalnog tužilaštva i da mu nije poznato ko je izvor za vest koju je objavio portal gazetaexpress.com.

„U svojstvu advokata generala Suljejmana Seljimija obaveštavam vas da nismo dobili takav poziv. Ne znamo od koga je „obezbeđena“ takva informacija“, kazao je Gaši.