Novinari delili Vreme, NIN, Nedeljnik i Danas na aerodromu "Nikola Tesla"

Vesti 27. dec 201812:42 > 13:14
Podeli:
Izvor: N1

Grupa za slobodu medija održala je akciju na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla“, u okviru koje je delila nedeljnike Vreme, NIN i Nedeljnik i dnevni list Danas. Akcija predstavlja protest protiv naredbe zaposlenima u kompaniji Er Srbija da iz laundž salona sklanjaju Vreme, NIN, Nedeljnik i “novine sličnog sadržaja“.

Aktivisti i aktivistkinje Grupe delili su putnicima zabranjene novine i ostavili primerke na šalterima kompanije Er Srbija uz poziv rukovodstvu da potpiše ugovore sa ”medijima sličnog sadržaja“ i omogući građanima uživanje prava na slobodu informisanja.

U akciji su učestvovali predstavnici brojnih medija i udruženja građana koji se zalažu za slobodu izražavanja i slobodu medija u Srbiji.

Jovana Gligorijević iz nedeljnika „Vreme“ prenela je za N1 da su otišli do poslovnice Er Srbije i predali im uputstva za ugovore kako da sarađuju sa novinama u kojima rade, uručili im i cenovnike za oglase i besplatne primerke. Službenici su to uzeli, obratili su nam se iz obezbeđenja i rekli da je trebalo da se najavimo ranije, ali je to bilo više „gunđanje“, rekla je ona dodajući da je akcija protekla mnogo mirnije nego što su se nadali. Pojedini aktivisti su upozoreni od obezbeđenja da uprava ne dozvoljava „to što rade“, a zaposleni su ukazali na zabranu snimanja na aerodromu.

Gligorijevićeva kaže da su zatim delili putnicima primerke novina, koji su to, kako navodi, oduševljeno prihvatali, a mnogi od njih su i znali o čemu se radi.

Grupa za slobodu medija upozorava da se medijska situacija u Srbiji i dalje pogoršava i da su sve češći primeri zabrana i onemogućavanja rada i dostupnosti malog broja preostalih nezavisnih i profesionalnih medija.

Izvor : N1

Akcija je organizovana posle objavljivanja poruke kompanija Er Srbija zaposlenima, u koju je TV N1 imala uvid, „da sve novine koje gosti ostave iza sebe budu momentalno sklonjene i da se ne izlažu na police“, a posebno je ukazano na to da se obrati pažnja i da se nikako ne izlažu NIN, Vreme, Nedeljnik i novine sličnog sadržaja.

U Er Srbiji je medijima rečeno da salon ima samo ugovore sa Novostima, Blicom, Aloom i Srpskim telegrafom, a od mesečnika za izdanja poput Sveta kompjutera, Glorije i Politikinog zabavnika.