Kostić: Srbiju ne mogu oterati iz Evrope, ali je pitanje šta je ta Evropa

Vesti 27. dec 201810:54 > 10:56
Podeli:
Izvor: N1

Neposredni događaji na Kosovu i Metohiji bude gnev, strepnju i osećaj poniženja, pa se čovek pita ima li smisla i da li je uopšte pristojno o tome raspredati, a ne deliti nespokoj onih naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji "čija suza nema roditelja", ocenio je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić.

Geografski Srbija ne može da pobegne, niti je mogu oterati iz Evrope. Drugo je pitanje, šta je danas Evropa ili, još neprijatnije, šta će Evropa biti u budućnosti, rekao je Kostić za nedeljnik Vreme.

Bojim se da ponovo ne postajemo ili da od nas prave „slučaj“ na kome se po ko zna koji put isprobavaju presedani u međunarodnim odnosima, da naš region postaje pomoćni teren za sučeljavanje i sukobe „velikih protivnika“ pre izlaska na veliki teren, ocenio je Kostić.

Politički diskurs je pojeo ostale i to ne samo što se tiče tehnologije dijaloga, već i suženog spiska tema koje se dozvoljavaju, rekao je.

Na tim temama, ocenio je Kostić, se vrši klasifikacija sagovornika: naš čovek, neprijatelj, patriota, izdajnik, plaćenik, prva, druga, treća Srbija.

Moramo se proizvesti pameti, kontrolisati zapaljivost sopstvenog govora i osuda, da se za nekoliko decenija ne pojavi neki naš Antonio Maćado, rekao je Kostić i dodao da se Srbija može i sme voleti na više načina.