Koje je dokaze novinar iz Vrčina ranije davao policiji i šta je s njima?

Vesti 26. dec 201819:18 > 19:21
N1

Radna grupa za bezbednost novinara održala je sastanak tokom kojeg su tužilaštvo i policija uveravali predstavnike medija da tragaju za osobom koja je naložila da se novinaru Milanu Jovanoviću u Vrčinu zapali kuća.

Još se ne otkriva po čijem nalogu je novinaru Milanu Jovanoviću zapaljena kuća. Ne otkriva se ni šta tužilaštvo i policija rade sa dokazima koje im je Jovanović dostavljao u prethodnih šest godina. Tvrdi, najviše je pisao i dokaza sakupio o malverzacijama u opštini Grocka.

„Imali smo dokumentaciju kako predsednik opštine krade struju, kako su sredstva od gasifikacije otišla na druge stvari, kako je čuvar groblja u Vrčinu koji prima 26 hiljada platu, kupio celo komunalno preduzeće Grocka“, rekao je za N1 Milan Jovanović.

POVEZANE VESTI

Među dokazima su i spiskovi za obavljanje privremenih i povremenih poslova u Javnom komunalnom preduzeću u toj opštini. Na njima se našlo i ime sadašnjeg direktora EPS-a, Milorada Grčića. Nije iz Grocke, ali jeste član Srpske napredne stranke.

„Grčić Milorada, savetnik direktora, jel vam nešto znači to ime? Šta će on na platnom spisku u opštini Grockoj? Savetnik i prima 80 hiljada platu. To je spisak 75 članova SNS koji su sad upošljeni u opštini Grockoj“, kaže Jovanović.

N1

Da li su Jovanovićeva novinarska istraživanja uzrok da mu kuća bude zapaljena? Zašto je tužilaštvo sklopilo sporazum, po kom je Bojana Cvetković Šijacki koja je pomogla da se kuća zapali, osuđena na šest meseci kućnog zatvora i 50 hiljada dinara – samo su neka pitanja koja su novinari postavili nadležnima tokom sastanka Radne grupe za bezbednost novinara.

„Oni su nas uveravali da je Sporazum o priznanju krivice urađen u skladu sa zakonom i da on predstavlja samo prvi, početni, neophodni korak za rasvetljavanje celog slučaja. Mi moramo znati ko je naručilac ovog dela i koji su njegovi motivi. Takođe, naručilac mora biti sudski procesuiran“, naveo je Nedim Sejdinović, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Da novinari sebi daju za pravo da komentarišu nagodbu tužilaštva i optužene bilo je iznenađenje za predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Primećujem da vi niste tužilac, a sebi ste dali za pravo da budete i tužilac i sudija i da unapred kvalifikujete određeno krivično delo. Kao pravniku, meni to uvek zapara uši, ja to sebi nikada ne bih da za pravo“, rekao je Vučić.

Dok predsedniku, kako kaže, uši paraju komentari novinara, Milan Jovanović kaže da njemu uši paraju informacije o političarima koji krše zakon i da će upravo o njihovim poslovima nastaviti da istražuje i piše.