Ekspresna nagodba za učestvovanje u paljenju kuće novinara – šta je poruka?

Vesti 25. dec. 201818:57 > 19:24
Podeli:
Izvor: N1

Srpsko pravosuđe šalje lošu poruku nagodbom za paljenje kuće novinara iz Grocke Milana Jovanovića, i puštanjem iz pritvora napadača na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, ističu novinarska udruženja i predstavnici opozicije.

Jedan deo javnosti, ali i novinarska udruženja, uznemirila je vest da je žena koja je pomogla da novinaru Žig Info portala Milanu Jovanoviću bude zapaljena kuća u Vrčinu kažnjena sa šest meseci nošenja nanogice u kućnom pritvoru i 50.000 dinara. Predstavnici opozicije uz to su saopštili da su napadači na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića pušteni iz pritvora, a upravo je taj napad bio povod za višenedlejne demonstracije u centru Beograda. Kakve poruke takvim odlukama šalje srpsko pravosuđe?

Bojana Cvetković Šijacki, 12. decembra u 3 ujutru, dovezla je Aleksandra Marinkovića na 300 metara od kuće novinara Milana Jovanovića. Marinković je sa sobom poneo pištolj i molotovljeve koktele. Zapalio je kuću novinara, a zato što mu je u tome pomagala, Bojana Cvetković Šijacki u nedelju je uhapšena, dan kasnije sa Tužilaštvom je sklopila sporazum – šest meseci kućnog pritvora i 50.000 dinara novčane kazne.

Izvor : N1

Milan Jovanović pita “da li bi se Tužilaštvo isto ovako ponašalo i sklapalo ovakve sporazume da je kojim slučajem spaljena kuća gospodina Dragana J. Vučićevića ili nekom političara na vlasti?”

Nagodbom se šalje poruka o nekažnjivosti napada na novinare, smatraju predstavnici novinarskih udruženja i medijskih asocijacija i traže hitan sastanak Radne grupe za bezbednost novinara.

“Ovde imamo dvostruke aršine”, upozorava Dragan Janjić iz NUNS-a. “Imamo situaciju da osoba koja je praktično umešana u pokušaj ubistva, u kućnom pritvoru i dobila je novčanu kaznu, dok ljudi koji na društvenim mrežama šalju pretnje prestavnicima vlasti su u zatvoru”, podseća on.

U Drugom osnovnom Tužilaštvu kažu da je, ranije neosuđivana, Bojana Cvetković Šijacki priznala da je pomagala Aleksandru Marinkoviću, ali da nije znala da će on da zapali kuću novinara.

“Tužilaštvo smatra da je odgovorna za radnju pomaganja u izvršenju ovog krivičnog dela iz razloga što je neposredno pre nego što će da napusti njeno vozilo, osumnjičeni M.A sa njenog vozila skinuo zadnju registarsku tablicu, pri čemu nije želeo da joj objasni razlog za takvo svoje postupanje, a okrivljena uprkos tome, sačekala da se M.A, koji se nakon toga udaljio u pravcu koji ona nije mogla da vidi, vratio u vozilo, a potom ga odvezla do pumpe čime je stvorila uslove da M.A. izvrši krivično delo”, navode iz Tužilaštva.

Izvor : N1

Advokat Sead Spahović, nije uključen u ovaj predmet, ali je pratio tok postupka. Za N1 kaže da je čitav slučaj nedorečen.

“Ako tužiocu kaže: ‘Ja nisam znala gde on ide’, onda ona nije kriva, i nije priznala delo, i ne može tužilac da pravi sporazum. Kad kaže ‘nisam znala’, nije priznala, i to sudija neće da pusti, ako je pravi sudija”, objašnjava on.

Upravo je Drugi opštinski Sud u Beogradu, u ekspresnom roku, prihvatio sporazum.

Negodovanje javnosti izazvala je i odluka koju je, nekoliko dana ranije doneo i Sud u Kruševcu. Iz pritvora su pušteni Danijel Gmijović Cafta, Marko Živković Buvac i Miloš Šaponjić Šapa, koji su krajem novembra kada se u tom gradu održavala tribina opozicionog Saveza za Srbiju napali Borka Stefanovića.

Izvor : N1

“Zato što je istekao razlog zbog koga su u pritvoru! Šta to znači”, pita lider Dveri Boško Obradović.

“Istekao je razlog zbog kog su u pritvoru – a u pritvoru su zbog pokušaja ubistva! Znači mogu ponovo da ubijaju. Da neće možda da dođu u subotu da se s nama druže na protestu u Beogradu? Da neće možda nekog drugog opozicionog lidera da sačekaju u mraku”, dodaje Obradović.

Za napad na opozicionog političara Borka Stefanovića, a i za paljenje kuće novinara koji kritikuje vlast Milana Jovanovića nalogodavci još nisu otkriveni.