Novinar za uhapšene "nikad čuo", a ko je nalogodavac paljenja kuće?

Vesti 24. dec 201820:03 > 20:05
N1

Većina provladinih medija u nedelju je prenela da je policija uhapsila nalogodavca i napadače na kuću novinara Milana Jovanovića u Vrčinu, iako je ministar policije rekao da je uz napadača uhapšen - organizator. To hapšenje nije umirilo Jovanovića koji kaže da se ne oseća bezbedno dok god je onaj koji je imao motiv da mu zapali dom - na slobodi.

Igor Novaković, Aleksandar Marinković, Bojana Cvetković – Šijacki – to su imena uhapšenih zbog sumnje da su organizovali i zapalili kuću novinara Žig Info portala Milana Jovanovića.

Jovanović za ta imena prvi put čuje.

„U životu za njih nikada nisam čuo. Niti sam o njima ikada išta pisao“, kaže.

POVEZANE VESTI

Pisao je najviše o predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću. A Jovanovićeve prve i nezvanične informacije o Igoru Novakoviću, osumnjičenom da je platio da mu se zapali kuća – su da radi u obezbeđenju opštine Grocka.

„Zašto bi on angažovao ljude da zapale meni kuću i pokušaju da me ubiju, kad motiva za to nema, nemoguće je da je on nalogodavac, a ja i dalje sumnjam da iza njega stoji Dragoljub Simonović“, kaže Jovanović.

Sumnjaju li i inspektori isto i šta je motiv za paljenje kuće – policija ne otkriva.

„Imajući u vidu da se istraga povodom ovog slučaja nastavlja, nismo trenutno u mogućnosti da govorimo o motivima i drugim detaljima kako ne bismo ugrozili nastavak istrage“, kažu iz MUP-a.

Istrage još traju i kada su drugi napadi na novinare Žig info u toku. Željko Matorčević, urednik tog portala, pretučen je početkom oktobra. Posle napada su mu, kaže, policajci dolazili i u bolnicu. Ipak, brzo su prestali da mu išta govore o slučaju, sve do nedavno.

N1

„Slučajnost ili ne, kada se desilo ovo sve sa Milanom, nažalost, odjednom je istraga ponovo pokrenuta, opet su me zvali na prepoznavanje lica, izvinili se da je inspektor bio na bolovanju, navodno, i da opet kreću s tom istragom“, priča nam Matorčević.

Za istražne organe napadnuti novinari imaju samo jedan zahtev.

„Ono što nas zanima je najviše je ko je nalogodavac“, kaže Matorčević.

„Sutra će (nalogodavac) da angažuje nove izvršioce“, pita Jovanović.

Dokle god je nalogodavac na slobodi, Jovanović kaže da strahuje za svoju bezbednost. Međutim, policija mu nijednom nije ponudila zaštitu.