Kad se "upali lampica" zbog nabavke novogodišnje rasvete

Vesti 21. dec 201820:07 > 20:16
N1

Postupci nabavke novogodišnje rasvete i ukrasa u lokalnim samoupravama u Srbiji "nisu ni najmanje u redu", a najčešći problem je što su konkursna dokumentacija, kriterijumi i dodatni uslovi prilagođeni konkretnim ponuđačima, izjavio je koordinator Koalicije za nadzor javnih finansija u Srbiji Dragan Dobrašinović.

„Jasno je da će u Beogradu posao dobiti ‘Keep light’, jasno je da je u Nišu trebalo da dobije ‘Keep light’ da nije došlo do talasanja u javnosti. Ono što do sada nismo imali prilike da vidimo tako direktno, jeste da se javne nabavke bukvalno prepisuju“, kazao je Dobrašinović za Radio slobodna Evropa.

On je objasnio da je „pakovanje“ javnih nabavki i tendera za tačno određenog ponuđača „suštinski koruptivna javna nabavka“.

„Sistem javnih nabavki podrazumeva konkurenciju i gde god se ona ograničava bez jasnog i opravdanog razloga, na terenu smo korupcije. Posle će naravno taj ponudjač uzvratiti dobročinstvom kojim je bio počašćen od strane nadležnih institucija, a o trošku gradjana Srbije“, rekao je Dobrašinović.

Finansijski forenzičar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra VOICE Miloš Katić ocenio je da je ove godine primetan trend rasta izdvajanja iz budžeta za javnu rasvetu, kako u Beogradu, tako i u Novom Sadu.

„U Novom Sadu je ove godine izdvojeno za oko četiri miliona dinara, odnosno 34 hiljade evra više nego prethodne. Kada se tenderi završe i kada se malo dublje uđe u analizu, u dobrom delu slučajeva baš određeni dobavljači budu ti koji uvoze baš lampice koje lokalne samuprave traže“, objasnio je Katić.

POVEZANE VESTI

On je dodao da je u većini tendera za ovu vrstu nabavke dostavljena samo jedna ponuda, što prema njegovim rečima ostavlja dosta prostora za korupciju i dogovore izmedju gradskih čelnika i dobavljača.

Dodao je i da Novi Sad ove godine na ukrase troši oko 170 hiljada evra, a u konkursnoj dokumentaciji za nabavku u tom gradu „dat je detaljan opis proizvoda, pa čak i konkretni proizvodjači (Blachere Illumination i Ido Light)“.

Katić je dodao da, iako lokalne vlasti pravdaju nabavke privlačenjem turista, ne postoje zvanične informacije niti analize koje to mogu da potvrde.

„Po broju turista nisam stekao utisak da je rasveta doprinela tome da Beograd ili Novi Sad imaju veću posetu u zimskom periodu nego u letnjem“, dodao je Katić.

Nekadašnja koordinatorka Lokalnog antikorupcijskog foruma Zorica Miladinović upozorila je da su „prepisani tenderi i javne nabavke za tačno utvrdjenog ponudjača, te precizno opisani ukrasi koje poseduje samo jedan dobavljač zapravo kršenje Zakona o javnim nabavkama.

„To zakon o javnim nabavkama ne dopušta. Jedan od načina nameštanja javnih nabavki je upravo propisivanje dodatnih uslova“, objasnila je Miladinović.