Preminuo arhitekta Mihajlo Mitrović, projektant kule Geneks

Vesti 20. dec 201819:59 > 19:59
Printscreen / Pokret Šezdesetpet

Mihajlo Mitrović, jedan od najpoznatijih srpskih arhitekata u svetu i projektant kule Geneks, preminuo je u 97. godini.

Mitrović je radio urbanističke planove za mnoge gradove, projektovao Hotel „Putnik“ i Hram Vasilija Ostroškoga između ostalog projektovao je i jednu zgradu u Parizu.

U Urbanističkom zavodu Srbije, kao glavni projektant, uradio je generalne urbanističke planove za Zaječar, Trstenik, Pirot, Niš, Banju Koviljaču, Lazarevac, Vrnjačku Banju.

Godine 1980. izabran je za redovnog profesora na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Izlagao je samostalno u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i Salonu MSU u Varšavi, zatim u Vroclavu, kao i na kolektivnim izložbama u Milanu, Njujorku, Rabatu, Gracu.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda, lista Borba, Salona arhitekture, Velike nagrade za arhitekturu SAS, Sedmojulske nagrade za životno delo.

Bio je počasni doktor Beogradskog univerziteta i predsednik Akademije arhitekture Srbije.

Akademija arhitekture Srbije je na svom sajtu navela da je on bio „stvaralac najširih prostiranja – arhitekta, urbanista i enterijerista, crtač i grafički dizajner, esejista, arhitektonski kritičar, hroničar, polemičar, novinski kolumnista, pedagog“.

Vukosavljević: Stvaralac retke širine

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je danas izraze dubokog saučešća porodici, prijateljima i poštovaocima velikog srpskog arhitekte Mihajla Mitrovića, koji je preminuo u 97.godini.

„Otišao je intelektualac i stvaralac retke širine, ne samo autor niza arhitektonskih ostvarenja po kojima se Beograd prepoznaje, nego i istrajni komentator i kritičar kulture građenja i urbanog prostora, naveo je Vukosavljević.

Teško da ga neko može zadugo odmeniti na polju u kojem je delovao, ocenio je on, prenosi se u saopštenju Ministarstva kulture.