Trampova pisma Vučiću i Tačiju ista, a opet drugačija…

Vesti 20. dec 201818:50 > 18:51
Printscreen

Obelodanjeno je i pismo koje je Donald Tramp poslao Aleksandru Vučiću, a na temu odnosa Beograda i Prištine. U tom pismu, osim što veruje da je dogovor blizu odnosno na dohvat ruke, Tramp poručuje Vučiću da iskoristi svoje liderstvo jer bi, kako navodi, bila šteta da se propusti ova jedinstvena prilika za mir, bezbednost i ekonomski rast.

Obelodanjeno je i pismo koje je američki predsednik Donald Tramp poslao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a na temu odnosa Beograda i Prištine. U tom pismu, osim što veruje da je dogovor blizu odnosno na dohvat ruke, Tramp poručuje Vučiću da iskoristi svoje liderstvo, jer bi kako navodi bila šteta da se propusti ova jedinstvena prilika za mir, bezbednost i ekonomski rast.

POVEZANE VESTI

  Pismo je koje je potpisao američki predsednik Tramp na adresu srpskog predsednika stiglo je pre šest dana. Identično kao i u pismu kosovskom predsedniku Tramp navodi da se raduje prilici da ugosti u Beloj kući predsednike Aleksnadra Vučića i Hašima Tačija da bi proslavili kako navodi „istorijski sporazum“.

„S obzirom na to da ulazite u završnu fazu postizanja sporazuma sa Kosovom, koji će doneti dugo željeni mir u regionu, ohrabrujem Vas da iskoristite ovaj trenutak i upotrebite političko liderstvo u donošenju odluka koje bi zadovoljile interese obeju zemalja. Bila bi ogromna šteta da se propusti ova jedinstvena prilika za mir, bezbednost i ekonomski rast“, navodi se u pismu.

„On kaže da smo ušli u završnu fazu ja sa tom ne mogu u potpunosti da se složim, ne mislim da smo blizu rešenja ali mi se čini da ovo pokazuje kolika je zainteresovanost Sjedinjenih Država da se dože do takvog rešenja“, naveo je predsednik Vučić.

Iako srpske vlasti stalno ponavljaju da su za kompromisno rešenje ali da na stolu trenutno nema ničega, sa albanske strane saznajemo da će od nove godine da se napravi novi korak.

„Ono što se događalo do sada je bila diplomatija „korak po korak“, ali od sada idemo na postizanje sveobuhvatnog sporazuma“, naveo je Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj.

  „Tačno je da bi krajem januara posle praznika trebalo da počnu razgovori politički razgovori o sporazumu o normalizaciji odnosa. Naravno ti razgovori ne mogu da zanemare neizvršene obaveze i ono što je u međuvremenu stvoreno potezima Kosova ali mislim da će se te dve stvari odvojiti“, ocenjuje Dušan Janjić iz Forruma za etničke odnose.

Služba za saradnju s medijima predsednika Republike

  Analitičari kažu da je iz pisama koja su stiga u Prištinu u Beograd jasno da se u rešavanje situacije sada i javno uključila Amerika.

„To sve nam govori da će se verovatno SAD potruditi da za pregovarački sto dovedu obe strane i da se dijalog nastavi“, ocenjuje Suzana Grubješić, Evropski pokret u Srbiji.

Međutim to ne znači da se iz rešavanja problema povlači Evropska Unija, tvrde sagovornici N1

„Ja ne vidim da to može da se reši bez Evrope ali kada je Amerika u pitanju veoma je važno da i oni budu u tom procesu jer vlast na Kosovu ako nekoga sluša, da pojednostavim iako ništa nije tako jednostavno, jedino slušaju glas Amerike“, kaže Nadežda Gaće.

Pisma koja su dobili Vučić i Tači su gotovo identična. Postoji samo mala razlika to što američki predsednik srpskom poručuje da ugrabi lidersku poziciju zbog ekonomskog rasta a kosovskom da budu ujedinjeni i da se uzdrže od poteza koji bi otežali postizanje sporazuma.

„To pismo Trampa služi da se sa jedne strane ohrabre a sa druge strane i ucene, to vam je malo i svilen gajtan“, zaključuje Janjić.