Gaće o pismima Trampa: Menja se diskurs, važno da SAD budu uključene

Vesti 20. dec 201808:49 > 08:57
N1

Glavna urednica Novog magazina Nadežda Gaće ocenila je u Novom danu da ima niz događanja koja pokazuju da se, na neki način, stav SAD blago menja u odnosu na pitanje stava Srbije i rešavanja odnosa sa Kosovom.

Govoreći o pismima koja je američki predsednik Donald Tramp uputio Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju, Gaće je rekla da to pokazuje da se menja diskurs.

Pročitajte još:

„Ne bih rekla da je to glamurozno niti da će Srbija odjednom procvetati, ali je činjenica da se to u međunarodnom značaju menja“, smatra ona.

Prema njenim rečima, bez Evrope pitanje Kosovo nije moguće rešiti, ali ističe da je važno da Vašington bude u tom procesu jer vlasti na Kosovo isključivo slušaju glas Amerike.

Urednica Novog magazina kaže da ima utisak da obe strane podižu tenzije ne bi li sutra kad sednu na sto svako imao argumente u ruci i „mic po mic odustajao“.

„Meni se čini da sve to vodi nekoj konferenciji, ne mogu reći Dejton, ali mislim da se ide u tom pravcu“, ocenila je Gaće.

Ona ocenjuje da se velike sile mnogo više mešaju u pitanja na Balkanu i da na taj način „sopstvene razmirice i interese ostvaruju“.