Arežina podneo ostavku jer ne može da zaštiti novinare od kažnjavanja

Vesti 19. dec. 201822:17 > 22:19
Podeli:
Izvor: N1

Slobodan Arežina podneo je ostavku na mesto direktora Radio-televizije Vojvodina, na koje je po drugi put vraćen po odluci Apelacionog suda u Novom Sadu, i to zato što mu je onemogućeno da utiče na program i zaštiti kolege od kažnjavanja i pritisaka uprave RTV-a, objavio je Danas.

Nakon što je generalni direktor RTV-a odbio njegov zahtev da mu se omogući preuzimanje funkcije na koju ga je nedavno, po drugi put za godinu dana, vratio Apelacioni sud, Arežina je podneo ostavku na mesto direktora programa i uputio zahtev za promenu radnog mesta, na poziciju menadžera razvojnih projekata, koju je obavljao nakon smena 2016. i 2017. godine.

„Čim sam dobio doklument da se vratim, podneo sam dva zahteva. Jedan generalnom direktoru da se obavi primopredaja, a drugi Upravnom odboru da se pokrene projekat u kome bi se tražio izlaz iz situiacije u kojoj imamo pad slušanosti i gledanosti. Na prvi zahtev sam dobio pisani odgovor u kome stoji da se to neće uraditi i da se dosadašnji direktor programa i ja dogovorimo o zajeničkom radu, pri čemu se pozivaju na sudsku odluku koja zaista to potvrđuje iz postupka kada sam ja tužio zbog postojanja dva direktora. Iako je prošlo 10 dana od slanja predloga projekta da se dođe do redefinisanja programa, UO mi nije ništa odgovorio. Shvatio sam da nemam mogućnosti da realizujem profesionalni projekat, da nemam saradnju sa telima koja donose odluke, da bi bilo besmisleno da ja neke ljude uvlačim u procese i postupke, a da nemam garanciju da će se to završiti kako treba“, rekao je Arežina za N1.

Arežina je RTV tužio zbog toga što je nezakonito smenjen 2016. godine, kada je veliki broj novinara otpušten sa pokrajinskog medijskog servisa, i promenjena uređivačka politika, uz promenu pokrajinske vlasti.

Nakon što je Apelacioni sud prvi put odlučio da vrati Arežinu na posao, RTV je to prihvatio, a onda je zatim direktor Miodrag Koprivica Arežinu proglasio tehnološkim viškom jer je ta pozicija u međuvremenu popunjena.

Slučaj je ponovo otišao na sud, da bi opet Apelacioni sud vratio Arežinu na posao, ali je ovaj put on podneo ostavku.

Kako je Arežina objasnio, ovakvu odluku je doneo jer, i pored svih njegovih napora, rukovodstvo RTV-a, generalni direktor i Upravni odbor, uopšte ne pokazuju volju za saradnjom, te shvata da bi u takvim uslovima bilo nemoguće da profesionalno obavlja ovu funkciju.