Gosti N1: Država nema volju da rešava problem nestalih beba

Vesti 19. dec 201809:53 > 11:03
Podeli:
Izvor: N1

Milena Vasić iz Jukoma, Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe nestalih beba i predsednik Udruženja roditelja nestalih beba Srbije Vladimir Čičarević u Novom danu su ocenili da se ne vidi volja države za rešavanje pitanja nestalih beba, a da se vidi "sistemska nebriga za roditelje".

Čičarević kaže da je prvi slučaj nestale bebe u Srbiji zabeležen tokom pedesetih godina dvadesetog veka, te dodaje da ne postoji volja nijedne vlasti da se to pitanje rešava.

„Najveći problem je sada taj zakon koji je u proceduri, za koji se mi borimo da se povuče“, kaže Čičarević.

Dodaje da se ne vidi volja, nikakav pozitivan signal da država to hoće da reši.

Mirjana Novokmet kaže da su roditelji u bolnicama nailazili na otpor radnika da im dostave dokumentaciju, te da su morali više puta da ulaze u bolnice da traže svoje pravo.

„Prvo su nas pitali zašto smo čekali toliko godina, zatim je bilo priča da je dokumentacija poplavljena, ili nestala u požaru… Nailazili smo na duple protokole… Mislim da će se tačan broj slučajeva znati tek kad se bude završila istraga svih naših slučajeva“, kaže Novokmet.

Izvor : N1

Milena Vasić kaže da se vidi jedna sistematska nebriga države za roditelje.

„Oni su sami prinuđeni da vrše istragu, što je nedopustivo i šalje poruku da državi nije stalo“, kaže Vasić.

Dodaje da mora da postoji nadležan organ koji će vršiti istragu. Govoreći o pomenutom predlogu zakona, kaže da se taj zakon odnosi samo na one roditelje koji su policiji prijavili nestanak.

„Kako imamo tu priču u javnosti, pojaviće se sigurno neki roditelji koji će pomisliti da se to desilo i njima, a nisu prijavili. Pitanje je treba li te ljude lišiti prava, jer nisu prijavili“, kaže ona, dodajući da je obaveza da se utvrdi šta se desilo sa nestalom decom i da se roditelji obeštete.

Izvor : N1

Čičarević kaže da, kako vreme odmiče, ima utisak da ljudi ne veruju u celu priču.

„Udruženja se trude na osnovu naših kampanja, tribina, emisija, da dognemo svest građana Srbije da se to i dalje dešava“, kaže on.

Dodaje da je i on zaključio da mu je ukraden sin.

„Na osnovu dokumentacije koju sam pribavio, mnogo je bilo nelogičnosti. Posle porođaja u Narodnom frontu nisu hteli da mi daju dokumentaciju tamo, već sam je dobio preko Tužilaštva. Kada je u pitanju vođenje dokumentacije, ustanovili smo dosta nepravilnosti“, kaže Čičarević.

Izvor : N1

Milena Vasić kaže da je potreban zakon koji će omogućiti efikasnu istragu čak i u slučajevima koji su zastareli.

Govoreći o svom slučaju, Mirjana Novokmet kaže da je prva sumnja što vam ne daju da vidite navodno preminulu bebu.

„Kada dođe suprug da pokupi leš, oni kažu da će oni odraditi sahranu o svom trošku, da su to ružne slike, da to ne treba da ostane u sećanju. Nailazimo na duple protokole, na nalaze obdukcije koji su različliti. Postoje roditelji koji su tražili dokumentaciju, oni vas usmeravaju i puštaju kući, kažu da čete dobiti dokumentaciju, i na kraju je ne dobijete“, kaže Novokmet.

Ona ističe da u taj proces mora biti uključena bolnica.

„Bolnica je ključ, početak svih dešavanja je bolnica“, kaže ona.

Ističe da je strašna bila izjava jedne doktorke da „tih godina tela umrlih novorođenčadi nisu pokazivana roditeljima, ni sahranjivana, već su kremirana u bolničkim krematorijumima“.

„Hoćemo li jednom priznati da je dolazilo do krađe beba, krađa beba u Srbiji i dalje nije stala, i dalje se dešava. Nestao je ceo jedan grad srpske dece“, kaže Čičarević.