Danijel Server: Vojska Kosova nije pretnja Srbiji, buka u medijima je glupost

Vesti 18. dec 201817:14 > 17:16
N1

Profesor univerziteta Džon Hopkins u Vašingtonu Danijel Server kaže za N1 da ne misli da je mir na Balkanu ugrožen na isti način kako je to bilo devedesetih, ali da postoji rizik od nestabilnosti, nezadovoljstva i nekih manjih konflikata.

U Savetu bezbednosti juče je održana hitna sednica zbog formiranja Oružanih snaga Kosova. Dok Beograd tvrdi da Oružane snage predstavljaju pretnju za mir i stabilnost u regionu, Priština kaže da će doprineti miru u regionu.

Da budemo jasni – nema neposredne pretnje miru u regionu, naglašava Server i dodaje da Kosovo već dugo ima Bezbednosne snage i da će biti potrebno skoro 10 godina dok te Bezbednosne snage ne budu nešto nalik vojsci.

„Čak i tada to će bi mala armija, delić onoga što je Vojska Srbije na primer. Tako da to ne predstavlja pretnju Srbiji ili neposredno pretnja bilo kome, tako da sva ta buka u srpskim medijima o ratu, premijerka kaže možda ćemo morati nešto da uradimo – to je glupost. Niko nije trebalo da misli da bi Kosovo, narod Kosova, ne samo Albanici, prihvatili da nikada nemaju vojsku. NATO neće biti tamo zauvek. To je neophodan korak koji je možda mogao biti napravljen i ranije, kao što je rekao predsednik Tači da mu je jedino žao što to nije urađeno pre pet godina“, kaže Server.

Na to Beograd kaže da je u suprotnosti s Rezolucijom 1244, dok Server naglašava da je ta rezolucija nešto o čemu ljudi imaju različita mišljenja.

POVEZANE VESTI:

„U Prištini, a i u Vašingtonu su mišljenja da je svrha te Rezolucije ispunjena. Da je 1244 zapravo stara vest i da je Kosovo sada suverena i nezavisna država. To nije mišljenje Beograda i zato imamo dijalog između Beograda i Prištine“.

 Na pitanje kako vidi ulogu Saveta bezbednosti, Server kaže da Savet bezbednosti ima ulogu, ako može da donese novu odluku.

„Ali sumnjam da može da donese novu odluku u ovom trenutku. Novu rezoluciju. To bi samo moglo da izazove različita mišljenja o primenljivosti. Donošenje nove rezolucije bi bilo komplikovano, ako Kosovo ne postane članica UN-a, što je nešto što želi Amerika, što žele na Kosovu, a čemu se Srbija protivi“. 

Predsednik Srbije Aleksanda Vučić pozvao je UN da se više uključe u dijalog Beograda i Prištine. Server kaže da nije siguran šta bi to značilo, ali je siguran da bi se Priština usprotivila, smatrajući da će UN biti pristrasne u odnosu na Beograd, jer je Srbija članica UN.

„Sa stanovišta Kosova, ono što Vučić želi je prilično nepoželjno. Vidite, svi traže neku prednost u odnosu na druge. Ali je vreme da se sedne i kaže moramo da rešimo ovaj problem, jer u suprotnom Srbija neće moći da ubrzano napreduje ka Evropskoj uniji, a i Kosovo će imati poremećaj u odnosima sa EU. Tako da mislim da postoji mogućnost za novu rezoluciju. Ali ona mora da poštuje osnovne činjenice, a to je da Beograd više nikada neće moći da upravlja Kosovom. I ja mislim da većina Srba to prihvata, nije to nešto o čemu većina Srba drugačije misli. Reč je o srpskim vlastima koje nastavljaju da vode rat koji je zapravo završen“.

Otvoreno je i pitanje taksi koje je Priština uvela na robu iz Srbije. I nakon sastanka sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, premijer Kosova Hašim Tači je rekao da takse ostaju.

„Evropska unija može da pritiska Kosovo, ali ja smatram da je to problem koji treba rešiti u okviru Cefte. Srbija se danas žali na takse, Kosovo se veoma jasno žalilo i srpskim vlastima i Cefti na pristup tržištu unutar Srbije. Mislim da je vreme da pokušaju da to reše unutar Cefte. Ne mislim da je dobra ideja da se tarife koriste kao prednost u široj političkoj borbi, mislim da bi to trebalo rešiti u Cefti.“

Dijalog između Beograda i Prištine je već mesecima u zastoju, a Server smatra da je je diajlog ometen zbog nerazumevanja.

„Neko je rekao Vučiću da može dobiti ono što želi na severu Kosova, a da Tači ne dobije ono što želi na jugu Srbije. Neko je rekao Tačiju da može dobiti ono što želi na jugu Srbija, a da ne da ništa na severu Kosova. To nije istina. Kad je reč o ideji o razmeni teritorija nema dogovora koji bi za sada bio prihvatljiv obema stanama, koliko vidim. Neuspeh u ostvarivanju dogovora o tome je podrio dijalog. Ali ideja o razmeni teritorija je bila loša i nadam se da su sada svi shvatili to i da mogu da se vrate dijalogu bez te ideje na stolu“.

Profesor zato naglašava da je razmena teritorija loša iz mnogo razloga.

„Pre svega jer bi to značilo da i Srbija i Kosovo priznaju da nisu u stanju da svoje građane tretiraju korektno. Ako ste spremni da svoje građane tretirate isto, da ima date jednaku zaštitu na osnovu zakona, onda nema potrebe za razmenom teritorija na etničkoj osnovi, što je ono što je bio predlog. To je pre svega diskfalifikujuće za članstvo u EU. Drugo, destabilizujuće je za zemlje regiona, za Makedoniju i Bosnu pre svega. Treće, destabilzuje druge delove sveta, jer povećava Putinovu moć u Gruziji, Moldaviji i Ukarajini. Nijedan od ovih ishoda nije poželjan. Moguće je da etnički nacionalistički predsednici Kosova i Srbije između sebe misle da je to dobar predlog, ali je to donelo veoma loše posledice. Na kraju, to ni za njih nije dobro jer nisu spremni da daju ono što bi morali, kako bi dobili ono što žele“, zaključuje Server.