Zvaničan naziv dobija 1.779 ulica u Beogradu

Vesti 18. dec 201811:25 > 11:29
Shutterstock

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda usvojila je predloge o imenovanju 1.779 ulica u okviru projekta ažuriranja Adresnog registra na teritorijama gradskih opština Voždovac, Rakovica, Palilula, Savski venac, Zvezdara i Grocka, koji će se naći na dnevnom redu sednice Skupštine grada, saopšteno je iz te Komisije.

Predsednica ove komisije Andrea Radulović istakla je da prema podacima sa kojima raspolaže Vlada Srbije, na teritoriji cele republike ima skoro 2,7 miliona ljudi koji su prijavljeni na nepotpunoj adresi ili žive u ulicama koje nemaju naziv i kućne brojeve, saopšteno je.

„Cilj nam je da svi Beograđani dobiju zvaničnu kućnu adresu i da konačno imaju ispravna dokumenta, te da po završetku projekta imamo ažuriran adresni registar, koji će umnogome unaprediti živote građana i rad gradskih službi. Građani kojima bude menjana ulica ili dobiju novi naziv biće javno pozvani da promenu unesu i u svojim dokumentima besplatno i u datom roku“, izjavila je Radulovićeva.

Ona je istakla da je na osnovu elaborata uličnih sistema Republičkog geodetskog zavoda na teritoriji grada Beograda evidentirano 5.174 ulica bez naziva i kućnog broja.

„Naša obaveza je bila da grad imenovanjem neimenovanih ulica oda počast nacionalnoj istoriji i ljudima koji su zadužili naše društvo, ali i čovečanstvo. Posao Komisije je bio obiman i detaljan i ovom prilikom predlažemo imenovanja neimenovanih ulica u šest od 17 beogradskih opština, dok će predlozi za ostale gradske opštine biti na dnevnom redu u januaru naredne godine. Treba imati u vidu i činjenicu da se grad neprestano širi i raste, te da će ubrzo mnoge od ovih novih ulica, koje su na obodima grada i koje imaju možda manji broj kuća, postati deo njegovog šireg centra“, rekla je Radulović i dodala da je prioritet bio imenovanje ulica bez naziva i da su u tom pogledu sve gradske opštine podjednako važne.

Prema rečima Radulovićeve, svaka gradska opština je na osnovu inicijative građana i institucija u ovom projektu dobila svojevrsnu posebnost, tako da će ovom prilikom više od 20 ulica dobiti naziv po velikanima našeg glumišta, neki delovi opština će se izdvojiti po tome što su naselja posvećena književnicima, neka sportistima, palim pilotima ili starim zanatima.

„Kako bi te ulice dobile adekvatna imena, sarađivali smo sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, Vojskom Republike Srbije, Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, Bibliotekom grada Beograda, Ministarstvom kulture i informisanja, Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Olimpijskim komitetom Srbije, verskim zajednicama i naučnim institucijama koje su davale svoje predloge. Najvećim delom inicijative za nazive ulica davali su sami građani i lokalne zajednice, čime smo očuvali sećanje na starosedeoce i ličnosti koje su ostavile značajan trag u svojoj lokalnoj zajednici“, naglasila je ona i izrazila veliku zahvalnost Vladi Republike Srbije, kao i celom timu u koji su uključena sva relevantna ministarstva i organizacije, sa premijerkom Anom Brnabić na čelu, na inicijativi za pokretanje projekta „Ažuriranje adresnog registra“ kao jednog od ključnih državnih registara.