Pacoli: Od EU sam tražio da zaustavi Srbiju u zloupotrebi dijaloga

Vesti 17. dec 201817:13 > 17:45
AFP/Attila Kisbenedek

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli izjavio je da je od Evropske unije zatražio da zaustavi Srbiju u zloupotrebi i opstrukciji dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

„U svom govoru na sastanku o Sporazumu o saradnji i pridruživanju (SSP) u Briselu, kao i prilikom mnogih razjašnjenja koje sam uradio prema EU u prošlosti, istakao sam da niko nije reagovao kada su Srbija i Bosna i Hercegovina gazili sporazum CEFTA, da EU treba da zaustavi Srbiju u zloupotrebi dijaloga i opstrukciji Republike Kosovo“, napisao je Pacoli na Fejsbuku.

POVEZANE VESTI

Podvukao je da je „prošlo vreme za asimetrični pristup i dvostruke standarde prema Republici Kosovo. Vreme je za korektnost i kažnjavanje Srbije od strane EU. To sam odlučno zatražio“.

Na današnjem sastanku delegacija EU i Kosova u okviru Saveta za SSP je, prema prištinskim medijima, došlo do tenzija, što je dovelo do otkazivanja konferencije za novinare visoke predstavnice EU Federike Mogerini i premijera Ramuša Haradinaja.

Ovo je inače drugi put da posle sastanka o SSP između Kosova i Srbije konferencija za medije otkazana. Oba puta na čelu kosovske delegacije je bio premijer Haradinaj.