"Rezultati" izbora: Kršenje procedura, pritisci, privođenja neistomišljenika

Vesti 17. dec 201817:30 > 17:35
Podeli:
Izvor: N1

Posmatračka misija CRTA zabeležila je više nepravilnosti na jučerašnjim izborima - od kršenja procedura do pritisaka na učesnike izbora. Stranke vlasti i opozicije optužuju jedni druge za nasilje - verbalno, ali i fizičko. Međutim, u policiji kažu da su dobili veliki broj prijava, ali da su samo dve osobe pozvane na razgovor.

Kvalitet izbornog procesa u Lučanima je bio veoma loš, ocenila je posmatračka misija CRTA. Kako su dodali, atmosfera izbornog dana nije bila u skladu sa standardima za slobodne i fer izbore, jer su zabeleženi pritisci na birače, posmatrače i članove biračkih odbora.

Veće nepravilnosti zabeležene su na 12 od ukupno 43 biračka mesta.

U pitanju su nepravilnosti kao što su glasanje bez ličnih isprava, kršenje tajnosti glasanja, nekorišćenje nevidljivog spreja i UV lampe, kao i slučajevi vođenja paralelnih evidencija glasača na biračkim mestima.

Na još 11 biračkih mesta primećene su manje nepravilnosti, a zabeleženi su i pritisci na posmatrače CRTE.

I Savez Za Srbiju tvrdi slično – izbore su obeležili pritisci na birače i brojne druge neregularnosti – navodeći da su dokumentovali: glаsаnje bez dokumenаtа, glаsаnje bez tаjnosti i korišćenje službenih vozilа iz drugih grаdovа ili vozila bez ikakvih registаrskih oznаkа.

Navode da će dokaze o tome predstaviti javnosti u utorak.

U SNS, međutim, kažu da sve nepravilnosti ne mogu da promene rezultate izbora i optužuju opoziciju za unapred planirane opstrukcije i širenje straha.

„Gde god se pojave SZS, Dveri, Boško Obradović, Đilas, tu vam je nasilje garantovano, oni su odavno ubacili šablon nasilja na političku scenu Srbije“, kazala je Marija Obradović iz SNS.

POVEZANE VESTI

U policiji kažu da im je prijavljeno više nepravilnosti, a najčešće zbog upada neovlašćenih lica na biračka mesta.

Ministar policije kaže da je deo tih prijava odbačen, a da će deo biti ispitan do kraja, i tvrdi da se policija nije mešala u izborni proces.

„Iako je policija imala pozive, mogla je češće da interveniše u Lučanima po pozivu nadležnih predsednika biračkih odbora, trudila se da spusti čitavu situaciju, obaveštavala o svakom događaju tužioca i postupala isključivo po nalogu tužioca“, rekao je Stefanović.

SNS je apsolutno dominantna na političkom tržištu, ali visok rezultat i resursi koji su upotrebljeni da se do toga dođe, nisu normalni za demokratsku državu, smatra novinar Zoran Panović.

Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar strahuje da bi na nekim narednm izborima moglo da bude – intenzivnije.

„Ovi izbori su pokazali da je svaka opština i mesna zajednica majka svih bitaka i vladajuća partija i njeni lideri su upostavili cilj da se ne smeju izgubiti izbori nigde – u tom smislu se angažuju masovni državni resusrsi“, rekao je Panović.

„Ne bih se začudio da im (naredni) target bude viši od 60 odsto. U takvoj atmosferi imaćemo situaciju kao juče u Lučanima, da biste došli do tog cilja morate da igrate na ivici noža“, dodao je Klačar.

Lokalni izbori održani su u nedelju u četiri opštine u Srbiji, ali su samo u Lučanima bili redovni i jedino na njima učestovala je kompletna opozicija.