Obradović: Izjava Stefanovića dokaz da se policija umešala u izbore

Vesti 17. dec 201815:10 > 15:13
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Dveri i jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović ocenio je da je izjava ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da je državna sekretarka u tom resoru Dijana Hrkalović po njegovom nalogu boravila u Lučanima na dan lokalnih izbora, "dokaz da se policija direktno umešala u izborni proces i stavila na stranu vlasti".

Navodeći da policija „nije partijska već narodna“, Obradović je ocenio da je „nečuveno da policija pritvara one koji ukazuju na izborne neregularnosti a štiti one koji krše zakon i učestvuju u izbornim krađama“.

„Nečuveno je da su u toku izbornog procesa uhapšena dva člana Predsedništva Dveri – Borko Puškić i Milovan Jakovljević, i obojica zadržani više sati u Policijskoj stanici u Guči, i da im je na taj način onemogućeno da vrše svoju funkciju u Izbornom štabu Saveza za Srbiju“, naveo je Obradović u pisanoj izjavi.

Lider Dveri je ocenio da je „posebno nečuveno da se časni policajci iz Policijske uprave Čačak i drugih delova Ministarstva unutrašnjih poslova zloupotrebljavaju i stavljaju pod komandu osobe povezane sa kriminalnim podzemljem, koja se bez ikakvih stručnih kvalifikacija našla na mestu broj dva u MUP-u Srbije“.

„Jedini zadatak Dijane Hrkalović u Lučanima bio je da zaštiti kriminalce bliske SNS, koji su pretili biračima i pohapsi vodeće ljude iz Izbornog štaba Saveza za Srbiju i na taj način zloupotrebi policiju u izbornoj kampanji vlasti. Ali, desio se narod koji je oslobodio sve uhapšene i pokazao da nećemo dozvoliti zloupotrebu policije u partijske svrhe“, naveo je Obradović i ministru Stefanoviću poručio: „Vidimo se u subotu“.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je ranije danas da je državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović bila u Lučanima na dan lokalnih izbora po njegovom nalogu a u cilju smirivanja situacije. On je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je Dijana Hrkalović sve vreme bila u ispostavi Policijske stanice Lučani u naselju Guča.

Savez za Srbiju: Hrkalović koordinisala akcijama batinaša

Savez za Srbiju (SZS) je u odvojenom saopštenju napisao da je Stefanović priznao da je lično uputio državnu sekretarku Dijanu Hrkalović u Lučane da bi „koordinisala akcijama batinaša koje su predvodili dokazani kriminalci poput čuvenih Zelje, Malovića i njima sličnih“.

SZS navodi da su njegovi predstavnici mirno ušli u policijsku stanicu u Lučanima, a da se „obučena u trenerku“ pojavila Hrkalović očekujući da je neko od prisutnih udari, gurne ili učini bilo šta što bi vlast iskoristila u svojoj kampanji.

„Naravno, to se nije desilo, ali su postavljena pitanja šta ona radi u Lučanima, zašto policija ne reaguje na kršenje zakona i zašto kriminalce ne hapsi umesto što sa njima blisko saradjuje“, naveo je SZS, povodom „laži“ koje je danas izgovorio Stefanović na konferenciji za novinare.

SZS je naveo da je Hrkalović „bila blizak prijatelj pre dve godine ubijenog Aleksandra Stankovića, poznatog kao Sale Mutavi“, i da je „javna tajna da unutar MUP-a organizuje privatne policijske jedinice koje odgovaraju njoj lično“.