Stefanović: Spreman da ponudim ostavku, Hrkalović u Lučanima po mom nalogu

Vesti 17. dec 201811:38 > 13:36
FoNet/Nenad Đorđević

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović bila u Lučanima na dan lokalnih izbora po njegovom nalogu, a u cilju smirivanja situacije. Stefanović je dodao da je rekao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da je spreman da ponudi ostavku.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je Dijana Hrkalović sve vreme bila u ispostavi Policijske stanice Lučani u naselju Guča,  što je, kako kaže, po predstavnicima opozicije „užasan greh kad je državni sekretar u policijskoj stanici“.

„Videli ste te verbalne napade kojima je bila izložena“, rekao je Stefanović, dodajući da ne želi da ih izgovori.

On je rekao da je do ovog došlo nakon što su predsednik Dveri Boško Obradović i još tridesetak lica „upali“, u izbornoj noći oko 19. sati, u policijsku stanicu i pri tom „bezmalo linčovali“ policajce.

„Upali su u vreme kad je saslušavan L.Đ. po nalogu tužioca zbog sumnje da je napao novinara tog dana, bili su drski, bezobrazni, pretili su policajcima“, rekao je Stefanović.

POVEZANA VEST

Prema njegovim rečima, policija se nije mešala u izborni proces, već je sve radila po nalogu tužilaštva.

Ministar je naveo da su po nalogu tužioca samo dve osobe saslušane u Policijskoj stanici u Lučanima, a ne dvadesetak kako su to po njegovim rečima, tvrdili predstavnici Saveza za Srbiju i dodao da nijednom od njih nije određeno zadržavanje.

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović izjavila je juče da su predstavnici Saveza za Srbiju predvođeni Boškom Obradovićem upali u policijsku stanicu u Guči, jer su hteli da se obračunaju sa policajcima i da je doživela „najbrutalnije uvrede“ kada je pokušala da smiri situaciju.  

Obradović je sa predstavnicima i simpatizerima Saveza za Srbiju ušao u policijsku stanicu nezadovoljan privođenjem potpredsednika Izvršnog odbora Narodne stranke Lazara Đurovića.

Hrkalović je ocenila da su oni želeli su dа se obrаčunаju sа ljudimа iz policije i tužilаštvа, što predstаvljа otvoreni udаr nа institucije držаve Srbije.

„Po svаku cenu su hteli dа se obrаčunаju sа policаjcimа, аli i sа tužiocimа koji su u tom trenutku uzimаli izjаvu od Đurovićа u stаnici. Apsolutno nisu birаli sredstvа kаko bi sprečili dа se zаkon primenjuje jednаko premа svimа, mа ko se o njegа ogrešio“, navela je ona.

Rekao sam Vučiću da sam spreman da ponudim ostavku

Ministar unutrašnjih poslova izjavio je da je rekao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da je spreman da ponudi ostavku posle incidenata na lokalnim izborima u Lučanima jer je osetio „jedan deo odgovornosti i nemoći“ da zaštiti svoje kolege u ispostavi policijske stanice u Guči.

„Kad sam video to ponižavanje policije, a svestan sam da ne možete uvek da reagujete striktno po procedurama, tada sam to rekao predsedniku Srbije, makar kao čin podrške kolegama. Kad vidite da upadaju unutra i kad gledam ljude koji se osećaju nemoćno jer hoće da budu normalni, onda nemam pravo da ćutim“, kazao je Stefanović.

On je dodao da je u vezi eventualne ostavke hteo da se konsultuje sa predsednikom Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem kao čovekom koji, kako je rekao, uživa najveće poverenje građana.

Navodeći da policija uvek ima izbor u zakonskim okvirima da li da reaguje oštro ili ne, ministar je kazao da je na njegovu sreću, policija u Lučanima izabrala da reaguje „veoma blago“.

„Danas raznorazni demonstranti šetaju i blokiraju ulice po pet časova i nema problema, a ne tako davno bilo je i vodenih topova, suzavaca, metaka. Ne znam da li u poslednjih pet godina znate kako izgleda vodeni top, o suzavcu da ne pričam“, rekao je Stefanović. 

Predstavnici SZS „krstarili džipovima“ po Lučanima

Na pitanje o kolima bez registracija koja su kružila u mestima gde su se održavali izbori, Stefanović je odgovorio da je bila samo jedna takva prijava, ali da policija nije zatekla ta kola na lokaciji koja je pomenuta jer su već otišla.

On je rekao da će se ispitati informacije, koje se pominju na društevnim mrežama, da su brojna kola bez tablica kružila danima pre izbora u ovim mestima.

Stefanović je rekao da su na dan izbora u mestima gde su održani bili prvenstveno predstavnici Saveza za Srbiju i „krstarili džipovima“ po Lučanima i da to nije ništa protivzakonito, ali da opoziciji smeta kad se pojave u Lučanima predstavnici Srpske napredne stranke.

Na pitanje o problemima koje je imala ekipe TV N1 dok je snimala prilog tokom izbornog dana, on je rekao da nema informaciju da je podneta prijava ali će proveriti.

Stefanović je naveo da je novinar Nikola S. sa portala Lokalne vesti prijavio da su oko 11 sati tog dana neka lica fizički nasrnula na njega i udarila ga što se „vidi na snimcima koje je ovoj portal podelio“.

Stefanović je rekao da su lica privedena zbog napada na novinara identifikovana i da nisu iz Lučana već iz Prijepolja, Beograda i Arađelovca.