Ubistva u "Pandi" i nakon 20 godina bez epiloga, čudne okolnosti pratile slučaj

Vesti 16. dec 201818:03 > 19:28
Screenshot

U decembru 1998. u jeku srpsko-albanskih sukoba na Kosovu, dvojica maskiranih napadača ubila su šestoricu mladih kosovskih Srba u pećkom kafiću "Panda". Od tog zločina navršilo se dve decenije, međutim on i dalje nije rasvijetljen, ni posle izjave predsednika Srbije, od pre dve godine, da je gotovo siguran ko su ubice, ali da nema dokaze.

Nema pravde, a nema ni istine za porodice žrtava. Pre 20 godina ubijeni su Ivan Obradović, Zoran Stanojević, Svetislav Ristić, Dragan Trifović i Vukosav Gvozdenović, svi učenici pećke gimnazije „Sveti Sava“ i student Ivan Radević.

Zločin u kafiću Panda najpre je pripisivan Albancima, potom stranim službama. Međutim, 2013. Aleksandar Vučić je rekao da nema dokaza da su taj zločin počinili Albanci, a početkom 2014. Vučić ponovo govori o „Pandi“ i kaže da nisu odgovorne ni strane službe.

„Kada budemo imali više detalja, ma koliko teško da bude bilo, mi ćemo obavestiti javnost i krivce privesti pravdi. Svakako nikakve veze nema ni sa britanskom ili bilo kojom drugom službom, strah me je i teško mi je da izgovorim šta je druga sumnja i čega se plašimo“, naveo je tada Vučić.

POVEZANE VESTI

Šta god da je druga sumnja, tek dve godine posle Vučićeve izjave – maja 2016. Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu. Vladimir Vukčević, bivši tužilac za ratne zločine, kaže za list Danas da tužilaštvo za Ratne zločine, na čijem je čelu bio, nije bilo nadležno za slučaj „Panda“, ali da informacije do kojih su tad došli govore u prilog tome da u samoj blizini kafića, kao i okolini, nije bilo Albanaca, već isključivo srpskih vojnih i policijskih snaga, te da se radi o teškoj opstrukciji slučaja.

Kada se zločin dogodio, on je okarakterisan kao terorizam, a novinar Vuk Jeremić kaže da je upravo zato slučaj preuzela državna bezbednost.

„Niz je čudnih okolnosti koje su taj slučaj okruživale, istražni sudija koji je izašao na uviđaj, je svega dve ili tri nedelje kasnije penzionisan, sudija koji je preuzeo istragu – nije postupao po predmetu. Interesantno, kad se desilo, zločin je prikazan pred kraj trećeg Dnevnika RTS, neposredno pred vremensku prognozu. Dakle, to nije zadobilo ogromnu medijsku pažnju, kao što bi čovek pomislio da treba da dobije“, podseća Jeremić.

Ali je zato medijsku pažnju dobila vest da je slučaj rešen i da je zbog masakra srpskih mladića u Peći, nekoliko nedelja kasnije, uhapšeno 20-tak Albanaca. Uz veliku buku uhapšeni, Albanci su, u međuvremenu, osuđeni za sasvim druga krivična dela i zbog nedostatka dokaza da su ubice, u tišini su pušteni.