Biber: Ne očekujem dogovor Beograda i Prištine, više se bojim dalje eskalacije

Vesti 15. dec 201811:23 > 11:29
Podeli:
Izvor: N1

Profesor studija Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber izjavio je za N1 da ne očekuje da će Beograd i Priština naredne godine postići sporazum o normalizaciji odnosa, već da više strahuje od eskalacije tenzija.

Biber je u izjavi za Novi dan TV N1 podsetio da je Beogradu i Prištini ostalo još malo vremena za postizanje dogovora u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU Federike Mogerini kojoj mandat ističe za nekoliko meseci.

POVEZANE VESTI

“Ne dobijamo poruke da dijalog ide u dobrom pravcu. Vidimo razne signale koji idu ka eskalaciji. Govor o promeni granica je negativan korak, vodio je daleko od suštinskih pitanja koja su se morala rešiti”, naveo je Biber.

Stoga sumnja da će naredne godine doći do sporazuma Beograda i Prištine o sveobuhvatnoj normalizaciji donosa i kaže da više strahuje od eskalacije tenzija.

“Ne vidim političku volju da se rešava taj nesporazum. Svako želi da priča o tome, ali ne vidimo signale da postoji politička volja koja podrazumeva i razumevanje za drugu stranu (…) Više se plašim eskalacije. Imali smo dosta incidenata koji do neke mere izgledaju inscenirani, a koji su uglavnom poruka za svoje biračko telo. Politička scena na Kosovu je podeljena, nije sigurno da će ova vlast opstati. Tači je daleko od popularnog i nije sigurno da će imati snage da sprovodi dogovor koji bi eventualno postigao sa Vučićem”, objasnio je Biber.

Poručio je i da nije poželjno doći do nekog dogovora koji nije konačan, već još jedan u nizu dogovora poput Briselskog, koji neće rešiti probeme i neće omogućiti Srbiji i Kosovu da budu članice EU i imaju dobre i mirne odnose.

Rekao je i da formiranje vojske Kosova jeste deo strategije eskalacije, ali da ne veruje da će to suštinski promeniti bezbednosni okvir u regionu, niti da je reč o formaciji koja predstavlja pretnju Srbiji ili nekoj drugoj zemlji u okruženju.

Gošća Novog dana bila je i direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić koja je takođe ocenila da između Beograda i Prištine nema razgovora, već eskalacije tenzija.