Vučić poručio Srbima na Kosovu: Ako vas napadnu, imaćemo snage da vas zaštitimo

Vesti 14. dec 201820:43 > 20:46
Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Vučić izjavio je da je formiranje vojske Kosova suprotno međunarodnom pravu, duhu dijaloga, pa i ustavu samoproglašene republike Kosovo. Kosovski Albanci i njihovi sponzori ugrozili su mir i bezbednost u regionu, ocenio je Vučić i istovremeno Srbima na Kosovu poručio da će država imati snage da ih zaštiti ukoliko budu napadnuti.

Vojska Kosova formirana je na ilegalan, protivpravan način, i sve što su uradili, Albanci su radili u suprotnosti sa normama međunarodnog prava, pa čak i sa sopstvenim ustavom, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Podsetio je da je Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN predviđena međunarodna vojna misija na Kosovu i potpuna demilitarizacija pokrajine.

POVEZANE VESTI

“Ako imamo zahtev za demilitarizaciju, kakva onda vojska? Moje pitanje za sve njih je na osnovu kog akta su Albanci doneli odluku o formiranju vojske Kosova? Tražim od svih tih stručnjaka iz Amerike, Velike Britanije, Nemačke i Prištine da nam kažu jedan član, jedan stav, jednu tačku na osnovu koje su se drznuli da pregaze međunarodno pravo”, poručio je on.

Vučić se posebno obratio Srbima na Kosovu poručivši im da ne moraju da brinu, jer će u slučaju bilo kakvog pokušaja napada na njih, država imati snage da ih zaštiti.

“Svaka zloupotreba njihove vojske i ulaz tamo gde im je ulaz zabraanjen u skladu sa dogovorom sa NATO-om – a bez saglasja sprskog stanovništva, nema ulaska na sever Kosova i Metohije – ukoliko vas budu napali, Srbija će imati snage da vas zaštiti”, kazao je on.

Rekao je i da je Srbija uputila zahtev za održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN i da je spreman da kao predsednik Srbije lično učestvuje na toj sednici.

Poručio je i da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Prištinom, ali samo kada budu u potpunosti budu povučene, kako se izrazio, “idiotske takse” na uvoz robe iz Srbije.

Vučić je kazao da će Srbija u budućnosti još jače da propagira stvaranje regionalne ekonomske zone, kako bi Zapadni Balkan privukao što više investicija, jer je mir za Srbiju, kako je rekao, od najvećeg značaja.

“Nisam došao u uniformi da se slikam i paradiram, ni danas, ni sinoć nisam išao u uniformi da bilo koga plašim. Nemamo koga da plašimo, ali nikoga se ni ne bojimo. Saterani smo u čošak, još jedino slobodu i vazduh da nam uzmete, a to ne damo nikome i ni po koju cenu”, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije zahvalio se svima u međunarodnoj zajednici prethodnih dana “racionalno ponašali” – Moskvi, Pekingu, generalnom sekretaru NATO-a, predsedniku Kipra, Mađarskoj i državama članicama EU koje nisu priznale Kosovo.

Vučić je rekao i da bi svašta imao da poruči američkom ambasadoru u Prištini, ali da sada nije ni vreme, ni mesto za to.