Haradinaj pozvao sve vojske regiona na partnerstvo

Vesti 14. dec 201818:56 > 19:09
Izvor: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj pozvao je sve vojske u regionu, kao i Vojsku Srbije, na partnerstvo sa Oružanim snagama Kosova.

Na svečanosti povodom transformacije Bezbednosnih snaga Kosova (BSK), Haradinaj je poručio da su Albanci na Kosovu, kao „najstariji narod na Balkanu“, sada samo formirali vojsku Kosova. 

„Mi dolazimo sa mirom i poslednja vojska se postrojava uz vojske mira. I vojnici Ibrahima Rugove su se danas obradovali, ali tome su se obradovali i vojnici Adema Jašarija. Mi smo smelo opredeljeni da branimo mir i nećemo dozvoliti da se naša vojska okrene protiv svog naroda“, rekao je Haradinaj. 

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da je glasanje za zakone o transformaciji BSK pokazalo jedinstvo koje, prema njemu, treba sačuvati i negovati. 

„Danas su sve političke partije Kosova bez razlike, pokazale da, kada je u pitanju interes Kosova, njeno zajedničko dobro i dobro budućih generacija, prevazilaze uske partijske interese i glasaju za Kosovo. Tražim da jedinstvo koje je danas pokazano sačuvamo i u drugim značajnim procesima koji nas očekuju“, rekao je Tači.

Kazao je da će se transformacija ostvariti u saradnji i koordinaciji sa NATO i drugim partnerima. 

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji rekao je da građani Kosova pripadaju narodu koji „nikada nije nikoga napao“, kod kojeg nikada nije bilo mesta za mržnju prema drugima i da, iako su bili žrtve raznih ideologija, nikada nisu „hranili“ ideologije protiv drugih.

„Mi verujemo u pravdu jer smo se borili samo za pravdu. Mi smo bili i sada smo na strani istorijske pravde i naša je budućnost sigurna, integracija u evroatlanske strukture“, kazao je Veselji.

On, Tači i Haradinaj su zahvalili Sjedinjenim Američkim Državama za „nesebičnu pomoć u svim fazama slobode i nezavisnosti Kosova“.

„Uniforma Vojske Kosova će biti uniforma časti za sve zajednice na Kosovu“, kazao je Veselji. 

Skupština Kosova je danas usvojila tri zakona koji omogućavaju transformaciju BSK u Oružane snage Kosova bez promene imena.