Rumunija preuzima vođenje EU, hoće li se ubrzati evropski put Srbije

Vesti 14. dec 201818:14 > 18:30
ANADOLIJA/Dursun Aydemir

Od 1. januara 2019. Evropskom unijom predsedava Rumunija, jedna od pet država članica koja ne priznaje nezavisno Kosovo. Da li će komšijska država uspeti da ubrza evropski put Srbije? Teško - predviđaju analitičari i evropski zvaničnici. Jer, Evropa će se pre svega baviti sobom.

U se i u svoje kljuse – to bi mogao biti slogan Evropske unije tokom 2019. Izbori za Evropski parlament, Bregzit, debata o budžetu, ali i o budućnosti EU uopšte, biće u fokusu država članica unije Starog kontinenta.

„U narednih godinu dana imaćemo određeno zatišje kada je u pitanju pitanje proširenja Evropske unije“, smatra Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike.

PROČITAJTE I:

Rumunija, koja preuzima kormilo predsedavanja Evropskom unijom, ne negira da u 2019. Brisel neće previše pažnje posvetiti Srbiji. Ipak, to ne znači, savetuje komšijska država, da Srbija na putu do Evrope treba da stane.

„To nije situacija u kojoj ćete reći – čekajmo da raspoloženje za proširenje unije bude bolje, pa ćemo onda sprovesti reforme. Reforme i napredak nisu nešto što Srbija treba da radi zbog Evropske unije. To radite zbog vas. I ako dostignete standarde, benefit u tome će videti i sama EU i prihvatiće države koja je spremna“, kaže ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana Kristina Popa.

U suret novoj godini Evropska unija teši Srbiju: politika proširenja ostaće deo evropske spoljne politike. Savetuju iz EU – zavrnite rukave.

„Naša poruka je da Srbija ostane fokusirana, jer ima još mnogo posla da uradi. Vladavina prava, dobrosusedski odnosi, ekonomija – to su oblasti u kojima su potrebne reforme i Evropska unija će nastaviti da radi rame uz rame sa Srbijom na tome“, rekao je šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Posle Rumunije, predsedavanje Evropskom unijom, od 1. jula 2019. preuzima Finska.