BIRN: Veselinoviću oproštena divlja gradnja uz uslov da donira 50.000 dinara

Vesti 14. dec 201817:41 > 17:54
Podeli:
Izvor: Screenshot

Osnovno tužilaštvo u Čačku, odeljenje u Ivanjici, oprostilo je Žarku Veselinoviću krivično delo nelegalne gradnje na Goliji, uz uslov da u humanitarne svrhe uplati 50.000 dinara, saznaje Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Odluka je doneta na osnovu krivične prijave koju je Građevinska inspekcija Ministarstva građevinarstva podnela u maju 2018. godine, prenosi portal Javno.rs.

U pisanom odgovoru, koji je BIRN dobio od Osnovnog tužilaštva u Čačku, u ovom slučaju primenjen je institut odloženog krivičnog gonjenja, poznatiji kao načelo oportuniteta.

PROČITAJTE JOŠ

 Odluka je usledila pošto je, po prijemu krivične prijave Ministarstva građevinarstva, tužilac iz Ivanjice zatražio od Osnovnog javnog tužilaštva u Lazarevcu, gde je prebivalište Žarka Veselinovića, da ga sasluša.

U dopisu tužilaštva iz Ivanjice piše da je tužilaštvo u Lazarevcu uputilo urgencije za saslušanje Veselinovića 16. i 23. avgusta ove godine, ali se on nije odazvao.

Veselinovića je, na kraju, saslušalo tužilaštvo u Ivanjici 16. novembra i tada je doneta odluka o oportunitetu.

Objekat na Goliji, koji je nelegalno podignut, ne samo da nije srušen, nego je u međuvremenu i dovršen, saznaje BIRN, a za njega su, prema podacima Agencije za privredne registre, do trenutka objavljivanja ovog teksta izdati lokacijski uslovi.

U Ministarstvu građevinarstava i saobraćaja nije bilo komentara na ovakvu odluku tužilaštva.

U krivičnoj prijavi Građevinske inspekcije Ministarstva građevinarstva navedeno je da je inspekcija utvrdila da je u Parku prirode Golija, „kao zaštićenom prirodnom dobru od izuzetnog značaja“, Veselinović počeo gradnju objekta bez građevinske dozvole.

U novembru prošle godine uručeno mu je rešenje da nelegalni objekat mora da ukloni, ali on to nije uradio.

Žarko Veselinović je mlađi brat Zvonka Veselinovića, kontroverznog privrednika sa Kosova.