Mišić: Beograd ostao usamljen, vojska Kosova uz podršku velikih sila

Vesti 14. dec 201808:20 > 08:45
Izvor: N1

Novinar i spoljnopolitički komentator Milan Mišić izjavio je u Novom danu da je formiranje vojske Kosova dugo u najavi i da je očigledno da postoji podrška velikih sila na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

„Čini mi se da je Beograd ostao prilično usamljen u najnovijim zapletima. Nije reč samo o jednom, imamo u pozadini trgovinsku blokadu uvoza robe iz Srbije, imamo i ozbiljan zastoj pregovaračkog procesa“, podseća Mišić.

POVEZANE VESTI

On ocenjuje da je formiranje vojske zaokruživanje kosovske nezavisnosti i ističe da je reč o početku procesa koji će trajati više godina.

„Ne povećava se niti brojnost oružanih snaga Kosova, ne povećava se bitno i suštinski njihova opremljenost, premda iz nekih darova koji su stigli iz Amerike može da se vidi simboličan gest podrške „, kaže on.

Mišić naglašava da je reč o preimenovanju postojećih oružanih snaga, ali ističe da je odabran „zaobilazni put“.

„Formiranje vojske zahteva ustavnu saglasnost i pristanak manjina, uključujući i srpsku. Put koji je odabran jeste donošenje nekih zakona koji to formalno omogućavaju, uz pristanak ključnog sponzora kosovske nezavisnosti – SAD“, kaže on.

Prema njegovim rečima, Priština ide ka svojim postavljenim ciljevima i za to je obezbedila saveznike.

„Ovo što mi činimo jeste pokušaj smirivanja situacije, a ono što svi od nas traže, zbog čega pitiskaju kosovsku stranu i nas, to je da ovo ne eskalira u neki oružani sukob“, rekao je Mišić.

Odgovarajući na pitanje da li misli da postoji mogućnost rata, Mišić je odgovorio: „Staro je pravilo da je sve nemoguće dok ne postane moguće“.

Govoreći o uvođenju taksi na uvoz robe iz Srbije, Mišić smatra da je takav postupak koordinisan sa međunarodnom zajednicom.

„Dokaz su veoma blage osude. To mora da bude osđueno jer je kršenje elementarnih principa današnje civilizacije. Da li je to neka vrsta kažnjavanja Srbije za, recimo, sabotažu prijema Kosova u Interpol ili nešto slično, tek to je jedna od novih realnosti sa kojom moramo da se suočavamo“, zaključuje Mišić.