Komisija: Sud nije oslobodio odgovornosti Đorđa Martića jer nije bio optužen

Vesti 13. dec 201817:05 > 17:14
N1

Komisija za istraživanje ubistava novinara upozorila je da je v. d. glavnog i odgovornog urednika Politike Žarko Rakić "obmanuo javnost" kada je, gostujući u jutarnjem programu televizije N1, obavestio gledaoce kako je "ozloglašeni bivši glavni urednik Politike Ekspres Đorđe Martić, na suđenju oslobođen bilo kakve odgovornosti za slučaj Ćuruvija".

Predsednik Komisije Veran Matić naveo je da Martić nije „ni na jednom sudu oslobođen bilo kakve odgovornosti za slučaj Ćuruvija jer mu ni na jednom sudu nije suđeno zbog tog slučaja“.

Gostovanje Žarka Rakića u Novom danu:

„Na suđenju rukovodiocima Službe državne bezbednosti i njihovim saradnicima optuženim za ubistvo Slavka Ćuruvije, Đorđe Martić je bio svedok, a ne optuženi. Tužilaštvo je od njega tražilo da na sudu objasni zašto je i po čijem nalogu, nekoliko dana pre ubistva beogradskog izdavača u aprilu 1999. godine, naručio i objavio tekst ‘Ćuruvija dočekao bombe“, naveo je Matić.

On je podsetio da je Martić „upravo u Politici koju uređuje Žarko Rakić, prošle godine dobio priliku da objavi članak koji prlja uspomenu na dve žrtve političkih atentata u Srbiji, Slavka Ćuruviju i Zorana Đinđića“ kao i da je Politika „odbila“ da objavi protest predsednika Komisije povodom tog članka, što je Savet za štampu ocenio kao kršenje Kodeksa novinara Srbije.