Kfor potvrdio kretanje trupa po Kosovu: Radi se o redovnim vežbama

Podeli:
Izvor: N1

Portparol Kfora Vićenco Graso potvrdio je "kretanje trupa Kfora danas i ranijih dana" na Kosovu, ali je naglasio da se radi o "normalnim vežbama".

„Ovo su redovne vežbe. Naših nekoliko konvoja kreće se po teritoriji Kosova. Jedan od njih ide danas na sever Kosova. Juče je jedan išao u Prizren. Ništa nije alarmantno“, rekao je Graso, a saopštio Kfor. 

Upitan da li ta vežba ima bilo kakve veze sa najavama Prištine da sutra formira vojsku Kosova, on je rekao da nema, ponovivši da je reč o jednoj od redovnih vežbi.

Portal KoSSev javlja da se trenutno ispred restorana “Boemi“ u Leposaviću nalazi veći broj vojnih vozila različite vrste – džipovi, kamioni sa belim kontejnerima, oklopna vozila, a na jednom vozilu je i bager. Tu su mađarske jedinice Kfora, za sada se vidi nekoliko desetina vojnika, od kojih su neki i u vozilima. KoSSev dodaje da je mirno i uobičajeno, i da se saobraćaj nesmetano odvija.

Inače Kfor je još krajem novembra najavio da će izvoditi vežbe širom Kosova i Metohije, između ostalog tako što će se “u narednim danima kretati glavnim putevima širom Kosova u sklopu vežbi koje sprovode u skladu sa mandatom propisanim Rezolucijom 1244“.

“Situacija je pod kontrolom i Kfor će nastaviti da štiti sve građane na Kosovu, kao što to činimo još od 1999”, saopštio je tada Kfor.

Stefanović: Kretanje Kfora ne uliva poverenje

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da kretanje Kfora na severu Kosova i Metohije ne uliva poverenje, jer se to dešava u isto vreme kada Priština najavljuje formiranje vojske Kosova.

Stefanović je rekao novinarima u Beogradu da veća kolona vozila Kfora, u čijem se sastavu nalaze vozila za razbijanje barikada i blokada, koja je ušla na sever Kosova, kao i najavljeno formiranje vojske Kosova, dodatno unosi strah među srpsko stanovništvo.

On je naveo da je očigledno da je ovaj momenat, kada se najavljuje stvaranje vojske Kosova, potpuno suprotan Rezoluciji 1244 UN i mandatu koji imaju NATO i Kfor na Kosovu, iskorišćen da se dodatno unosi strah među srpsko stanovništvo i da se dodatno pogoršava stanje.

„Mislim da je veoma teško reći šta treba da budu sledeći potezi“, dodao je Stefanović i ocenio da je situacija složena i da ne misli da bilo ko može da kaže da postoji lako rešenje.

Navodeći da sve ukazuje da će vojska Kosova biti formirana, iako je Rezolucija 1244 UN veoma jasna o tom pitanju, Stefanović rekao da je lično veoma zabrinut zbog „lagodnog, nonšalantnog odnosa“ prema kršenju međunarodnih rezolucija i rezolucija Saveta bezbednosti UN, što je nedopustivo u međunarodnom pravu.

„Ako više ne postoji način da se poštuje Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 i ako se ona u jednom vrlo važnom elementu krši tako brutalno, onda je pitanje šta Srbi uopšte na Kosovu i Metohiji mogu da očekuju“, rekao je Stefanović.