Nova naslovna "Ilustrovane" – nevešta karikatura ili smišljena kampanja?

Vesti 12. dec 201817:57 > 18:03
Podeli:
Izvor: N1

Posle naslovne strane "Ilustrovane politike" na kojoj su kritički mediji označeni kao psi koji su pušteni, u prodaji se pojavio novi broj tog nedeljnika čija je naslovnica opet izazvala burne reakcije javnosti, Vlade i predsednika države posle kojih je savetnik glavnog urednika dao ostavku.

Tek što je 3.124-ti broj izašao iz štamparije, napravio je pometnju. Ali ne na kioscima, jer tiraž nije planuo. Ilustracija na naslovnoj strani usijala je internet i izazvala salvu osuda.

„Ono što je očigledno bio cilj nekog ko je vrlo nevešto probao da napravi nekakvu karikaturu, to je da u ponižavajući položaj stavi ljude koji su tu predstavljeni. Ja uopšte ne mogu da protumačim tu naslovnu stranu, jer je potpuno nejasna, ne zna se uopšte o čemu se radi ni u naslovu ni na samom tom crtežu. Znamo da karikatura mora da bude jaka, da mora da čak i pređe neke granice, ali ovo je jedna najobičnija bljuvotina, a ne karikatura“, kaže novinarka Antonela Riha.

„Oni očigledno sprovode kampanju usmerenu na to da se ljudi koji su optuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije oslobode“, navodi Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku.

I Fondacija Slavko Ćuruvija osudila naslovnu „Ilustrovane“.

„Slavko Ćuruvija fondacija najoštrije osuđuje kampanju kojom list ‘Ilustrovana politika’ ugrožava bezbednost osnivača Komisije za istraživanje ubistava novinara – Verana Matića i Ljiljane Smajlović. Besprizorne napade na članove Komisije ‘Ilustrovana’ objavljuje paralelno sa tvrdnjama da nema dokaza protiv optuženih u procesu za ubistvo Slavka Ćuruvije. Dodatnu zabrinutost izaziva činjenica da je upravo država većinski vlasnik ‘Ilustrovane politike’, navode iz fondacije.

POVEZANE VESTI

A šta o naslovnici kaže većinski vlasnik? Sramotna je – ocenjuju iz vlade – i dodaju – nije po merilima dobrog ukusa. Brutalni je to napad na Smajlovićevu i Matića – osudio je na Tviteru „Ilustrovanu“ predsednik države.

„Dakle, to je nasilje. Da li je nasilje to što ćemo videti na naslovnoj strani tog lista ili što će neko nekome opaliti šamar – to je nasilje“, kazala je Zorana Mihajlović, potpredsednica vlade.

Shvatio sam da moj pristup uređivanja novina nije prihvatljiv – zaključak je to Gorana Kozića koji je dao ostavku na mesto savetnika glavnog i odgovornog urednika „Ilustrovane Politike“. Sve liči na pijačnu svađu, tj. prostakluk bez argumenata – utisak je zamenika glavnog urednika dnevnog lista „Politika“.

„Meni je najinteresantnije da savetnik glavnog urednika priznaje da je on uređivao novinu. Ja sam prilično dugo u novinarstvu i nemam tako mnogo slučajeva da neko mimo glavnog urednika i zamenika glavnog urednika ili uredničkog kolegijima uređuje novine i da se to zove savetnik glavnog urednika. To od početka nije izgledalo da je u skladu sa nekim ovdašnjim standardima i standardima u svetu“, kaže Žarko Rakić, v.d. glavnog urednika Politike.

„Neverovatno je da Goran Kozić i Đorđe Martić i cela ta ekipa novinara iz 90-ih koje pamtimo po najgorem mogućem izveštavanju uopšte postoje u medijskom prostoru danas“, dodala je Antonela Riha.