Veritas: Za zločin u Paulinom Dvoru još nema procesa o komandnoj odgovornost

Vesti 11. dec 201810:44 > 10:51
Podeli:
Izvor: N1

Dokumentacioni centar "Veritas" podsetio je da se navršava 27 godina od masovnog zločina Hrvatske vojske u selu Paulin Dvor kod Osijeka, u kojem je ubijeno 17 srpskih i jedan mađarski civil prosečne starosti 64 godine, a da su za taj zločin kažnjena samo dvojica izvršilaca dok po komandnoj odgovornosti niko nije odgovarao.

Kako se navodi, u noći između 11. i 12. decembra 1991. godine više pripadnika 130. brigade Hrvatske vojske upalo u kuću Andrije Bukvića u tom selu, u kojoj su u kućnom pritvoru držani civili u znak odmazde zbog pogibije jednog hrvatskog vojnika.

Tamo su iz automatskog oružja i granatama ubili 17 Srba i jednog Mađara, prosečne starosti 64 godine, među kojima je bilo i osam žena. Njihovi posmrtni ostaci prebačeni su u vojno skladište Lug kod Čepina i prekriveni rashodovanim vozilima dok su kuću eksplozivom sravnili sa zemljom kako bi sakrili dokaze.

Krajem decembra 1996. godine obavljena je relokacija posmrtnih ostataka žrtava u plastičnim buradima u grobnicu na Velebitu, udaljenu 500 kilometara od mesta zločina. Na tom mestu su žrtve zločina Hrvatske vojske pronašli 2002. godine istražioci Haškog tribunala.

„Zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva izvršenog u Paulin Dvoru, u martu 2003. optužena su samo dvojica pripadnika 130. brigade HV kao neposredni izvršioci, iako ih je bilo mnogo više. Na suđenju, koje je potrajalo sve do 2013, pravosnažno su osuđena obojica optuženika – Nikola Ivanković na 15 i Enes Viteškić na 11 godina zatvora. Iako je proteklo dvadestsedam godina od zločina, hrvatsko pravosuđe za ovaj zločin još nikoga nije procesuiralo po komandnoj odgovornosti, ni one koji su prikrivali, odnosno naredili, organizovali i realizovali premeštanje posmrtnih ostataka žrtava“, naveo je „Veritas“.