Mogerini o dijalogu: Za EU – nema podela po etničkim granicama

Vesti 10. dec 201815:55 > 15:56
REUTERS/Piroschka van de Wouw/File Photo

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini je izjavila da je ishod koji bi pozdravila EU u dijalogu Beograda i Prištine bio sveobuhvatan, pravnoobevezujući sporazum koji je u skladu sa principima međunarodnog prava i EU i da nema podela po etničkim granicama među državama. Navela je i da očekuje da Vlada Kosova povuče takse na robu iz Srbije.

Mogerini je navela da je pružena podrška Beogradu i Pripštini da se nastavi dijalog i da bi pozitivan ishod bio pravnoobavezujući, sveobuhvatni sporazum koji bi rešio sva pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa.

Dijalog pripada stranama u njemu, ističe visoka predstavnica EU, koja navodi da Brisel daje pomoć, savete, prostor. Na njima je (Beogradu i Prištini) da definišu dnevni red, brzinu, nivo detalja dijaloga i ishod, tako da nije na državama članicama da kažu šta je ishod, navela je.

„Ishod koji bismo mi pozdravili je ishod koji se bavi na sveobuhvatan način svim pitanjima vezanim za normalizaciju, koji bi bio obavezujući, uz poštovanje principa međunarodnog prava i EU… To znači – nema podela po etničkim granicama među državama… Dakle, da budem još jasnija, kakve god korekcije budu tema razgovora u budućnosti, to nikada ne bi dovelo do etnički čistih država. Imaćemo multietničke zemlje sa obe strane. Ali kakvo god rešenje se obostrano dogovori – na njima je da definišu, dogovore, na nama je da pomažemo i da proverimo, ako dođe do dogovora, što još nemamo, da li je to u skladu sa međunarodnim pravom i EU“, navela je Mogerinijeva.

Ona je dodala da je još optimista da može biti postignut pravnoobavezujući sporazum, mada, kako ističe, postoje određene velike poteškoće u ovom trenutku.

Mogerinijeva je podsetila da je Priština uvela takse od 100 odsto na robu iz Srbije, dodajući da je to suprotno duhu saradnje i onome što je dogovoreno. Rekla je da očekuje da Vlada Kosova ukine tu odluku, dodajući da je istu poruku preneo komesar Johanes Han prilikom posete Prištini.

Verujem da obe strane mogu da dođu do pozitivnog ishoda, ponavljam to je na njima, navela je