Mihajlović: Sve dok su žene žrtve nasilja, nema govora o ljudskim pravima

Vesti 10. dec 201809:50 > 09:54
Izvor: N1/arhiva

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović čestitala je svim građankama i građanima Srbije Međunarodni dan ljudskih prava, podsetivši da je jedno od osnovnih i zagarantovanih prava svake osobe da bude ravnopravna i uvažena bez obzira kom polu, veri ili naciji pripada.

Mihajlović je istakla da u godini u kojoj se obeležava 70. godišnjica Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima ne možemo govoriti o njihovom punom ostvarenju ukoliko postoji diskriminacija pojedinih grupa građana i građanki i nepoštovanje principa rodne ravnopravnosti, te da su ljudsko dostojanstvo i sloboda osnov svakog modernog društva.

„Poznato je da je položaj žena, posebno onih iz seoskih sredina, samohranih majki, žena sa invaliditetom i Romkinja posebno težak. Okosnica i stub svakog demokratskog društva je poštovanje prava svih, a posebno onih iz ranjivih, marginalizovanih i višestruko diskriminisanih grupa. Ako težimo modernoj i razvijenoj zajednici, onda svi građani i građanke moraju da budu prepoznati kao ravnopravni članovi našeg društva, da ravnopravno ostvaruju sva svoja prava i da imaju jednake mogućnosti za rad i razvoj“, rekla je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade podsetila je da se Međunarodnim danom ljudskih prava završava globalna kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, i dodala da nema govora o poštovanju ljudskih prava tamo gde su žene i devojčice žrtve nasilja.

„Sve dok ijedna žena bude uznemiravana, pretučena ili ubijena, nema poštovanja ljudskih prava. Ove godine šaljemo poruku da nije samo fizičko nasilje – nasilje, da smo tu da saslušamo svaku ženu, čujemo njenu priču, podržimo je i poručimo joj da nije sama. Hajde da ne okrećemo glavu pred nasiljem, odgovornost je na svima nama“, rekla je Mihajlović.