Vučić: Da vojno pobedimo Ameriku? Jednom smo pokušali, nismo uspeli

Vesti 07. dec 201814:23 > 14:25
Tanjug / Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije srećan zbog izjave američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta da je formiranje vojske Kosova pozitivan korak, ali da je svestan da nije realno da Srbija promeni mišljenje Amerike, za koju je nezavisnost Kosova gotova stvar.

Nakon otvaranja fabrike u Kragujevcu, Vučić je rekao da je uvek govorio da Albanci ništa ne rade sami, već da iza svega stoje Sjedinjenje Američke Države.  

POVEZANA VEST

„Samo što to ne moramo uvek otvoreno da kažemo. Imaju oni još saveznika u Evropi i zato moramo da se preorjentišemo na fabrike i na budućnost, da razmišljamo kako da pobeđujemo pameću. A mi da vojno pobedimo Ameriku… Nemojte. Jednom smo pokušali, pa nismo uspeli. Iako smo tada bili napadnuti i zna se šta ja mislim o agresiji“, rekao je Vučić.  

Komentarišući izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da će Amerika stati na stranu Kosova ako dođe do sukoba sa Vojskom Srbije, Vučić je rekao da je Haradinaj u pravu i da on očekuje da će SAD biti na strani Kosova, šta god da Priština uradi i koji god sporazum da prekrši.

„Krajnje je vreme da se s tim pomirimo da su SAD priznale nezavisnost Kosova i da je to kraj priče za njih. Nije realno da Srbija može da promeni mišljenje Amerike. Mi smo u ćošak saterani, onoliko malo koliko nas ima i koliko smo slabi, moramo da se sačuvamo“, rekao je on i ponovio da je vitalni interes Srbije da sačuva mir i brani svoje nacionalne interese.

Govoreći o odluci Madagaskara da povuče priznanje Kosova, Vučić je rekao da je veoma zahvalan Vladi i narodu te zemlje i da to potvrđuje da Srbija može da se bori za svoje interese.

„Da li će to da nas spase svih muka i nedaća – naravno da neće. Ali hvala toj divnoj zemlji, umećemo to da cenimo u budućnosti“, rekao je on.

Komentarišući akciju dela opozicije koja je noć provela u Skupštini Srbije, Vučić je kazao da se „zabavljaju ljudi“.  

„Vidim da su dovodili tajkune na žurku, one koji imaju mnogo para da mogu dobru večeru da plate… Neka, tako nam ostane više PDV-a“, kazao je Vučić.  

On je odbacio tvrdnje pojedinih medija da je stanje bezbednosti u Srbiji gore nego ranije i naveo da je Srbija jedna od najbezbednijih zemalja u Evropi.

„Zvanični podaci govore da je za nas, u pogledu ubistava, najgora godina u poslednjih 25 bila 2001. godina a najbolja 2017. godina sa svega 72 ubistva. Ova godina je lošija sa do sada 103 ubistva, procenutalno se može očekivati do kraja godine da bude ukupno 112 ubistva. Ali to je i dalje 30 odsto niže nego pre nekoliko godina ili 50 i 60 odsto niže u odnosu na 2001. godinu“, rekao je Vučić.  

On je naveo da za Srbiju to i dalje nije dovoljno i da će se država truditi da zemlju učini još bezbednijom i da pohapsi i protera sve one koji ugrožavaju bezbednost građana.