Joksimović: Otvaranje dva poglavlja u ponedeljak, idemo dalje

Vesti 05. dec 201816:54 > 17:04
Tanjug/AP, Dimitrije Goll

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da nije nezadovoljna, ali ni preterano zadovoljna što će Srbija u ponedeljak na Međuvladinoj konferenciji otvoriti samo dva pregovaračka poglavlja, što pravda predizbornom atmosferom u Evropskoj uniji i slabijim interesovanjem za proces proširenja.

Srbija je u Brisel poslala sedam poglavlja koja su tehnički spremna i prošla su sve neophodne procedure u institucijama Srbije i u Evropskoj komisiji, rekla je Joskimvić novinarima u Skupštini Beograda.

Joksimović je precizirala da će 10. decembra biti otvorena poglavlja 17 o ekonomskoj i monetarnoj uniji i 18 o statistici.

EU trenutno nije u najboljoj formi da nosi politiku proširenju kao temu u predizbornoj atmosferi, a pored toga Velika Britanija izlazi iz Unije krajem marta, naglasila je Joksimović.

„Što se tiče poglavlja 23 i 24, ministar sam četiri godine i znam šta smo radili pre tri godine i koliko smo poglavlja otvorili i sad vam kažem da smo imali značajniji napredak u vladavini prava, ali nismo otvrili toliko poglavlja“, predočila je Joksimović.

Joksimović je ukazala da članice EU uzimaju u obzir i poglavlje 35, a sada je „izlišno i naglasiti“ da su mogli konstatovati odsustvo političke volje i konstuktivnih poteza Prištine.

„Priština je unilateralnim potezima unazadila atmosferu i poverenje, a da ne govorim o nečemu što se kosi sa evropskim vrednostima“, naglasila je ona.

Joksimović je iznela informaciju da je 19 članica EU dalo saglasnost za najmanje tri poglavlja, neke zemlje su smatrale da Srbija zaslužuje i četiri i pet, a bilo je i onih koje su smatrale da ne bi trebalo otvoriti nijedno poglavlje.

Nisam preterano zadovoljna, nisam ni nezadovoljna. Dinamika postoji, otvaramo poglavlja, reforme se sprovode. Idemo dalje, to je proces i bitno je da Srbija ide napred, zaključila je Joksimović.