Srbija otvara dva poglavlja u ponedeljak

Vesti 05. dec 201814:13 > 14:15
Podeli:
Izvor: ANADOLIJA/Dursun Aydemir

Stalni predstavnici zemalja članica Evropske unije (EU) dali su na današnjem sastanku konačan pečat otvaranju dva poglavlja sa Srbijom, na međuvladinoj konferenciji 10. decembra, objavila je Radio Slobodna Evropa i podsetila da je Srbija očekivala otvaranje najmanje tri poglavlja.

Zemlje članice EU saglasile su se da Srbija ovaj put otvori poglavlje 17 koje se odnosi na ekonomsku i monetarnu politiku, kao i poglavlje 18 koje se odnosi na statistiku.

U jednom trenutku zemlje članice ozbiljno su razmatrale mogućnost da ovaj put ne dozvole otvaranje ni jednog poglavlja zbog nedovoljnog napretka zemlje u polju vladavine prava.

Nalazi Evropske komisije u internom izveštaju, koji je predat zemljama članicama prošlog meseca, pokazali su da Srbija nije napredovala u ključnim poljima.

Napredak u poglavljima 23 i 24, uz pozitivan pristup prema dijalogu sa Kosovom, su ključni uslovi za napredak Srbije u pristupnim pregovorima sa Briselom.

Diplomatski izvori Radija Slobodna Evropa (RSE) potvrdili su da je do promene stava došlo posle zaoštravanja klime na relaciji Priština-Beograd, te da su neke zemlje EU smatrale da bi otvaranje novih poglavlja moglo služiti kao „moralna kompenzacija za udarac koji je Srbija zadobila kosovskim tarifama“.

Ovi diplomatski izvori su takođe naglasili kako među većim članicama EU vlada mišljenje da bi otvaranje novih poglavlja služilo i da se ne ugroze šanse za mogući uspeh u dijalogu sa Prištinom, prenosi RSE.