Ana Brnabić na 91. mestu Forbsove liste najmoćnijih žena

Vesti 04. dec 201820:53 > 21:02
N1

Premijerka Srbije Ana Brnabić je na 91. najmoćnijih žena sveta na tradicionalnoj listi koju svake godine objavljuje američki magazin Forbs.

Na prvom mestu je nemačka kancelarka Angela Merkel, uprkos tome što je saopštila da po isteku mandata izlazi iz politike. 

U obrazloženju se navodi da je Merkel zaslužila lidersku poziciju jer i dalje vodi državu sa četvrtom najjačom ekonomijom na svetu i najmoćniju zemlju na čijem je čelu žena. 

Druga na listi je britanska premijerka Tereza Mej, za koju se navodi da uprkos žestokim otporima, čak i svojoj partiji, uspeva da zadrži kontrolu na vladom i da privede kraju pregovore sa Evropskom unijom o Bregzitu. 

Treću poziciju drži izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard, koja je to mesto zaslužila zbog uspešne borbe sa dužničkom krizom u evrozoni, kao i sa opasnostima koje prete od američko-kineskog trgovinskog rata i Bregzita.

Na 19. mestu su tri sutkinje Vrhovnog suda SAD, 23. je britanska kraljica Elizabeta, a 24. je ćerka američkog predsednika Ivanka Tramp.

Za nju se navodi da je ušla na listu uprkos tome što nije izabrana, ali se kao savetnica Donalda Trampa bori sa svoje ideje, kao što je bio slčaj sa odvajanjem dece od roditelja migranata. 

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je, prema Forbsu, na 47. mestu, a evropska komesarka za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je 67.