Opozicija "povredama poslovnika" protiv SNS amandmana, Gojković delila opomene

Vesti 03. dec 201819:46 > 20:10
N1

Skupština Srbije pokušala je da nastavi sednicu raspravom o amandmanima na budžet i još 60-ak tačaka dnevnog reda, ali ne naročito uspešno. Poslanici opozicije su insistirali na povredama poslovnika o radu Skupštine, a kažu da je to njihov odgovor na amandmane SNS koji nisu u funkciji popravke zakona, već trošenja vremena za raspravu.

Počelo je pitanjem sa koje strane sale sede izdajnici, odnosno – ko je u paktu protiv Srbije.

„Mi nismo u paktu protiv Srbije, ali smo u paktu protiv lopovluka i omalovažavanja građana Srbije od strane Srpske napredne stranke. A ko jeste u paktu protiv Srbije – jeste SNS koja je u koaliciji sa Tačijem i Haradinajem“, rekao Radoslav Milojičić iz Demokratske stranke.

Odgovorio je Aleksandar Martinović (SNS): „Svako onaj ko danas tvrdi da Aleksandar Vučić stoji iza ubistva Olivera Ivanovića na strani je Ramuša Haradinaja, na strani je Hodžaja, na strani je Tačija, na strani je svih srpskih neprijatelja.“

Predsednica je bila relativno tolerantna, do jednog trenutka. „Dajem pauzu od sat i 10… Znači, u 14 časova ću probati da nastavim da vodim sednicu“, rekla je Maja Gojković.

Po planu, sednica je nastavljena – a svega nešto više od 15 minuta raspravljalo se o amandmanima.

„Ako ste mislili da prebijete Borka Stefanovića, pa da vas se uplašimo – niste nas uplašili, još više ste nas motivisali da budemo hrabri i istrajni do pada Aleksandra Vučića sa vlasti“, rekao je Boško Obradović, poslanik i lider Dveri.

„Tukli ga mi is SNS-a? Pa ko je, gde je tučen Stefanović? U Kruševcu? Pa tamo za njega niko nije ni čuo. Za Borka Stefanovića sa kojim sam ja studirao u Novom Sadu – niko nije čuo u Novom Sadu, a ne u Kruševcu“, rekao je Martinović.

Potom su svi nastavili sa reklamiranjem poslovnika, a predsednica je odlučila da im vreme računa drugačije nego inače.

„Pričajte danas o čemu god hoćete, ulazi u vreme diskusije o amandmanima, molim službe da tako i postupe… Nemojte da vičete na mene jer to snosi druge posledice po poslovnik… Ovo što ste danas isplanirali da napravite haos, neka je na vašu dušu…“, rekla je Maja Gojković i izrekla opomenu Dušanu Petroviću.

Ove reči su opoziciju podigne na noge, dok su u rukama držali transparente: „Ne blokirajte rad Skupštine amandmanima“, „Maja Gojković Preletačević“… Uskoro je „pala“ još jedna opomena, Bošku Obradoviću, zbog dobacivanja za vreme obraćanja Petra Jojića iz SRS.

„Nećemo ćutati i trpeti, javljaćemo se i govoriti, vaša je obaveza – ako se poslanik javlja po poslovniku mora da dobije reč“, rekao je Marko Đurišić iz Socijaldemokratske stranke.

Predsednica je potom sišla u poslaničke klupe – a sledila je debata dve poslanice – obe nekada preletele…

„Što tražite „sigurnu kuću“ među partijom u čijim redovima niste bili kad su bili izbori? Što ste preleteli? Želite da vas oslovljavam sa kraljice? Kraljice svih „preletačevića“? Evo, hoću, to mogu“, rekla je Dijana Vukomanović iz Narodne stranke.

Odgovor je imala Maja Gojković, koja ju je podsetila na to da je bila član SPS.

„Ali vi ste prespavali prošle izbore, nešto vam se pomešalo, pa vi ste (Ivici) Dačiću uzeli mandat u ovom sazivu! Ja sam bila na listi SNS-a i to sam, mislim, bila na broju 3, ali nismo na pijaci iako ste se tako namestili, kao da smo na pijaci, pa ćemo da zasmejavamo građane kako dve žene u politici govore… Niste vi moj nivo“, dodala je Gojkovićeva.

Još mnogo puta opozicija je insistirala na povredi poslovnika – ali uskoro se sve završilo.

„Zabrinut za imovinu Narodne skupštine i za zdravlje svojih kolega poslanika iz bivšeg režima – sada određujem pauzu i sa radom nastavljamo sutra u 10 sati“, rekao je Veroljub Arsić (SNS), predsedavajući umesto Maje Gojković.