Simić: Han nema u agendi sastanak sa Srpskom listom, ali mi ga ipak čekamo

Vesti 02. dec 201820:20 > 20:23
Podeli:
Izvor: N1

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da ima saznanja da evropski komesar Johanes Han nema u svojoj agendi sastanak sa poslanicima Srpske liste tokom posete Prištine, ali da će ga oni sačekati u prostorijama Skupštine Kosova kako bi ga upoznali sa štetnosti odluke Vlade Kosova o taksama od 100 odsto za uvoz srpske robe.

On je za Radio-televiziju Srbije kazao da zbog takve odluke Srbi na Kosovu „klize u humanitarnu krizu zbog nedostatka lekova, hrane i da štampe nema već 10-11 dana“.

„Ono što smo dobili kao odgovor na zahtev da se sastanemo sa njim nakon što smo započeli ovaj demokratski politički protest jeste da su oni primili poruku, isto su nam potvrdili predstavnici EU ovde u Prištini. Za sada nemamo potvrdu sastanka ali ono što je činjenica i naš stav je da ćemo ostati ovde preko noći i sačekati njegov dolazak“, rekao je Simić.

Simić je ocenio da je situacija na Kosovu „tenzična“, a da je život Srba otežan zbog „serije poteza iz Prištine“.

„Ostaćemo ovde da se mirno i demokratski borimo za prava srskog naroda i očekujemo da Johanes Han i svi u EU imaju sluha za probleme sa kojima se Srbi suočavaju na Kosovu i Metohiji“, kazao je Simić.

Predsednik Kriznog štaba i Srpske liste Goran Rakić rekao je ranije danas da su poslanici Srpske liste ušli u prostorije parlamenta Kosova u Prištini, gde će sačekati evropskog komesara Johanesa Hana, kako bi ga upoznali sa „antisrpskim potezima Prištine, koji vode humanitaronoj katastrofi uperenoj protiv srpskog naroda“.

Evropski komesar za proširenje i politiku dobrosusedstva Johanes Han posetiće sutra Beograd i Prištinu gde treba da razgovara o odluci vlade Kosova o uvodjenju carina na robu iz Srbije i BiH, navodi se u Tviter poruci iz Hanovog tima.

Vlada Kosova ne menja odluku

Uprkos zatvaranju poslanika Srpske liste u zgradi Skupštine Kosova, Vlada ne menja odluku, saopštila je Kancelarija za odnose sa javnošću Vlade Kosova.

Izvor : N1

  „Premijer Ramuš Haradinaj je dao razloge zbog kojih je uspostavljena taksa i kada se ona može povući. Sa druge strane, činjenica je da ova taksa ne pogadja, niti je protiv bilo koje zajednice koja živi na Kosovu. Tim pre što se u listama institucija koje su oslobodjene carine jasno vidi da se zajednice ne pogadjaju ovom taksom, što znaju i politički predstavnici Srba“, kaže se u odgovoru Vlade na pitanje prištinske televizije KTV.