Sto godina Kraljevine SHS – niko je nije voleo, a svi je se rado sećaju

Podeli:
Izvor: N1

Zbog čega se sve države proizašle iz nekadašnje Jugoslavije odriču zajedničke zemlje? Istoričari su saglasni da su za to odgovorne političke elite, a da narodi među sobom komuniciraju vekovima i da će to tako biti bez obzira da li su u zajedničkoj zemlji ili ne.

Pre 100 godina u Beogradu je proglašeno ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca u zajedničku državu.

Igrom sudbine, vek kasnije, u istoj sali gde je prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević proglasio stvaranje te države, danas su sedeli političari koji su bili u vrhu vlasti kada se ideja jugoslovenstva, kao što stoji u nazivu njihovog sklupa – veštačka tvorevina, konačno i raspala.

Od nekadašnje zajedničke države Južnih Slovena, na čvrstim temeljima stoji samo kuća na Terazijama u kojoj je pre tačno sto godina formirana Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

Danas na ovoj kući u centru Beograda, na Terazijama, nema nijedna oznaka da se u njoj odigrao važan istorijski događaj.Tu su sada viša škola i restoran.

Ideju jugoslovenstva potisnuli su i drugi narodi. Od Ljubljane do Skoplja, političari tvrde da su njihove zemlje 1918. izgubile državnost.

„Nijedna jugoslavenska zemlja koja je danas država nije bila u granicama u kojima je sada, pre stvaranja Jugoslavije, tako da svoj definitivni identitet, kako teritorijalni, kako kulturni, kako politički, su dobili u Jugoslaviji. Ne znam šta znači ta postfestum pamet“, kaže istoričarka Branka Prpa.

Poslednji primer odricanja zajedničke države stigao je iz Podgorice, gde je Skupština Crne Gore proglasila ništavnim odluke Podgoričke skupštine iz 1918, kada je doneta odluka o priključenju zajedničkoj državi.

U Zagrebu i Ljubljani političari i ne pominju ovaj datum.

„One se negativno definišu u odnosu prema srpskom narodu. Ili će dobiti neke elite koje će biti dalekovide i koji će pokušati da prekinu taj pravac, ili će večno ostati infatilne“, ocenjuje istoričar Čedomir Antić.

Ako političari ne komuniciraju, narodi će komunicirati, kako kaže istoričarka Branka Prpa, sve dok pričaju istim jezikom i dok opstaju na ovim prostorima.

„Ovi narodi žive na ovim teritorijama 1.300 godina. Nisu oni došli jedni drugima u fokus stvaranjem jugoslovenske države“, naglašava Prpa.

A to potvrđuje i Slovenac kog smo zatekli u Beogradu i ističe da je vrlo moguće da opet svi žive pod istim krovom:

„Bog nek da da ste vi u Evropskoj uniji i opet ćemo biti svi zajedno“, kazao je.

Kako je 100-godišnjica stvaranja Kraljevine SHS obeležena u Srbiji i u zemljama regiona donosi reporterka Ksenija Pavkov: