Vučić dobitnik nagrade "Zlatni lav za mir" u Veneciji

Vesti 01. dec 201816:38 > 16:38
ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobitnik je međunarodne nagrade Zlatni lav za mir za 2018. godinu, koju je na svečanoj ceremoniji u Veneciji, u njegovo ime preuzeo ambasador Srbije Goran Aleksić.

Komitet za dodelu nagrade odlučio je da ambasador mira u svetu za 2018. bude predsednik Srbije zbog, kako je navedeno u obrazloženju, „plodnog doprinosa, međunarodnog dometa, koji karakteriše Vučićev mandat“, te njegovih „snažnih napora u promociji mira“.

Kako je javio RTS, Vučić nije prisustvovao svečanosti zbog situacije na Kosovu i Metohiji, a u pismu koje je na ceremoniji pročitao srpski ambasador, poručio je da dodela te nagrada nekom ko dolazi sa Balkana uliva nadu i da pripada svim ljudima u Srbiji koji su ga obavezali da radi u interesu mira.

 „Činjenica da sam ja dobitnik ove divne nagrade, ja, koji dolazim sa Balkana, kojeg su toliko puta zvali ‘inkubatorom ratova’, sa Balkana na kojem su žrtve poravnale istoriju, iz Srbije, čija su deca generacijama rasla za rat, iz Beograda, koji je 44 puta bio razrušen do temelja, iz zemlje, regiona, u kojima je slavna smrt vekovima bila glavna obaveza i zadatak – to je više od nade“, istakao je Vučić u pismu.

To je, navodi se u pismu, dokaz da u Srbiji, u celom regionu, „postoji ona tiha, bezimena većina, koja hoće mir, koja ga doživljava kao uslov svih uslova, kao nasušnu potrebu, i koja želi da, posle vekova smrti, nastupi nova era, ona u kojoj je vrlina roditi, i živeti, pomoći, izlečiti, a ne više ubiti, i ne više – umreti“.

TANJUG/ Pres sluzba Predsednika Srbije

Bivši šef italijanske diplomatije Franko Fratini, koji je prisustvovao ceremoniji u Veneciji, ocenio je da su napori koje je Vučić uložio u normalizaciju odnosa sa Prištinom, upros, kako ističe, „provokacijama i agresivnom stavu nekih suseda“ jedan od razloga što je Zlatni lav za mir otišao baš u njegove ruke.

Nagrade Zlatni lav za Mir i Zlatni lav za preduzetništvo glavne su nagrade Međunarodnog Grand prija Venecije, kao i proglašenje Svetskog ambasadora mira, što je za ovu godinu kardinal Frančesko Kokopalmerio.