Udruženje građana tuži Vladu zbog spisa o slučaju Miloševićeve vile

Vesti 29. nov. 201816:02 > 16:11
Podeli:
Izvor: Petar Lazović

Udruženje građana za povraćaj oduzete imovine Beograd podnelo je Upravnom sudu u Beogradu tužbu protiv Vlade Srbije, jer nije omogućen uvid u spise Komisije za stambena pitanja Vlade Srbije iz 1999. godine koji se odnose na dodelu i kasniji otkup vile na Dedinju, koja je tako pripala nekadašnjem predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću.

Udruženje građana za povraćaj oduzete imovine Beograd, u okviru Mreže za restituciju, podnelo je Upravnom sudu u Beogradu tužbu protiv Vlade Srbije zbog ćutanja uprave, jer joj nije omogućen uvid u spise Komisije za stambena pitanja Vlade Srbije iz 1999. godine koji se odnose na dodelu i kasniji otkup vile na Dedinju, koja je tako pripala nekadašnjem predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću.

„Državno pravobranilaštvo Srbije je pokrenulo i dobilo sudski spor, te je ovaj otkup sudski osporen, pa ostaje nejasno, ko u Vladi Srbije nakon skoro 20 godina od pokušaja pljačke ove državne imovine, kada su svi rokovi za eventualne krivične postupke odavno zastareli, i dalje skriva ovu dokumentaciju“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, taj nezakoniti otkup državne vile na Dedinju poslužio je kasnije za spajanje i pokušaj krađe državnog građevinskog zemljišta u površini od skoro 80 ari, vrednog najmanje 10 miliona evra.

„U konkretnom slučaju, ovih sadašnjih 79 ari i 38m2 državnog zemljišta, sada u Užičkoj 34, bivši vlasnici su poznati za dva dela parcele – jedan deo, potražuju naslednici Selimira Antonijevića, dok je drugi deo oduzet u Holokaustu stradalim ćerkama Gece Kona, Elviri Bah rođenoj Kon i Hercog Melvini rođenoj Kon“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, tužba je podneta jer po pitanju informacija koje se traže od Vlade Srbije nije moguće pokretanje postupka žalbe Povereniku za informacije od javnog značaja.